Μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση, 68 οι νεκροί, στα 1673 συνολικά τα κρούσματα από τον κορωναϊό στην Ελλάδα

File Photo Αστυνομικός σταματάει αυτοκίνητο για να ελέγξει τους επιβαίνοντες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Εννέα νέοι θάνατοι και 60 νέα κρούσματα στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Καθηγητής κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως συνολικά 68 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωναϊό και ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.673 κι από αυτούς οι 92 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης τα εξής: “Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Έχω ζητήσει από το CDC να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα.”

Επίσης κατά την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα προσωρινά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας παρατείνονται μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6.00 π.μ. Επίσης τόνισε: Οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που πρέπει να ασκούνται, να κολυμπούν κλπ. Πρέπει πάντα να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά για την ανάγκη να ασκούνται”.

Για άλλη μια φορά αναφερόμενος στα μέτρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως “είμαι αναγκασμένος να κάνω μια επισήμανση, κάποιοι επιμένουν να υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια με τεχνάσματα. Σήμερα παρατηρήθηκε αύξηση κινητικότητας σε τμήματα των εθνικών οδών”.

Κατηγορηματικά μάλιστα δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς: Δε θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκλισης. Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη, να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο έχουμε χτίσει”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας είπε: Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα δεν θα υπάρξει διασπορά. Δεν νομίζω, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα δούμε μια πανδημία γρίπης, δεν θεωρώ υπαρκτό αυτό το σενάριο σήμερα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα”.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τα κλιματιστικά, ο καθηγητής διευκρίνισε τα εξής: Τα κλιματιστικά είναι ένα πρόβλημα. Σημαντικός είναι ο αερισμός κάθε χώρου. Το καλύτερο σήμερα για έναν χώρο με κάποιον που δεν ξέρει αν έχει ή όχι τον ιό, είναι ο καλός αερισμός”. Για τα νοσοκομεία είπε: “Το πρωτόκολλο που εγκρίναμε σήμερα για τους υγειονομικούς θα είναι σύντομα διαθέσιμο, πιθανότατα από τα ίδια τα νοσοκομεία”. Μάλιστα σε ερώτηση για τη χλωρίνη και τον καθαρισμό ο κ. Τσιόδρας είπε: Πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύμματα χλωρίνης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκορώνει. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά”.

Σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως “η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι μόνο θέμα προσλήψεων αλλά κυρίως ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτά σε υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνική υποστήριξη, οι επισκέψεις κατ’οίκον κλπ”. Και συμπλήρωσε: “Τελευταία έχει ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο”.

Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Λομωξιολογίας όταν κλήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία επανήλθε λέγοντας: “για την είδηση περί μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα: Πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσονται οι διεθνείς οδηγίες για ευρύτερη χρήση μασκών, σταδιακά”. Ο ίδιος επίσης τόνισε: Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια [διαγνωστικών] τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση”.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε σχετική ερώτηση για τα χαρακτηριστικά και της γρίπης: “Όντως κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί για την ανάγκη επαγρύπνισης του ΕΣΥ για μια πανδημία. Μέχρι τον Νοέμβριο 2019 μιλούσαμε όλοι για πιθανή πανδημία γρίπης. Μας είχαν ανησυχήσει SΑRS & MERS αλλά υποχώρησαν.Δεν νομίζω, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα δούμε μια πανδημία γρίπης, δεν θεωρώ υπαρκτό αυτό το σενάριο σήμερα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα”.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 59.000 ανθρώπους παγκοσμίως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: