Κριτική επί πάντων και κατηγορίες περί “ολοκληρωτισμού” στην κυβέρνηση από τον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση που διεξάγεται, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε μάλιστα τις ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την βαθιά ύφεση που θα πλήξει τη χώρα.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρατηγική μετατροπής της «κρίσης σε ευκαιρία» τόσο για την εξυπηρέτηση «φιλικών» συμφερόντων όσο και για την «εγκατάσταση ενός ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας» που αποτελεί την «ελληνική εκδοχή του ορμπανισμού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, εξαίροντας τη στάση των πολιτών απέναντι στην κρίση, επισημαίνοντας ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν έδωσε «καμία λευκή επιταγή για πολιτικά παιχνίδια», αλλά έδωσε “χρόνο”, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση λαθών, τον οποίο ο πρωθυπουργός “δεν αξιοποίησε”, όπως υποστήριξε.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ξαφνικά παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της δημόσιας υγείας», ενώ πριν την κρίση προωθούσε μια «νεοφιλελεύθερη αντίληψη και ιδεολογία» υποστηρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας στην Υγεία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπου θα αξιοποιούσαν τις δημόσιες δομές ιδιώτες γιατροί.

Αντέκρουσε, δε, επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 5.000 ιατρούς και νοσηλευτές και αύξηση των ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι την ώρα που δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις, απολύονται οι επικουρικοί γιατροί, «οι ήρωες της πρώτης γραμμής» και δεν πληρώνονται υπερωρίες στο προσωπικό.

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική και για την επάρκεια των τεστ ενόψει της λήξης της καραντίνας, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι «να βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στο τελευταίο μήνυμα του πρωθυπουργού το οποίο -όπως είπε- «επέτεινε την αίσθηση ανασφάλειας». Έκανε λόγο, μάλιστα, για «ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή» του πρωθυπουργού ότι «από δω και στο εξής η ευθύνη είναι αποκλειστικά ατομική».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων πέρα από την Γ’ Λυκείου, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για ένα «αχρείαστο ρίσκο», σημειώνοντας ότι «δεν τολμά να πιστέψει πως η σκέψη πίσω από αυτό βασίζεται στην απόκτηση μεγαλύτερης ανοσίας από τον πληθυσμό».

«Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα «οι ανησυχίες και οι φόβοι» του «να είναι υπερβολικοί», χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, «αλλοπρόσαλλη, με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής, και προσωπικής μεροληψίας» τη στάση της ηγεσίας.

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η στάση της «εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε βήμα». «Τη στρατηγική να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία», είπε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από “ευκαιρίες” που εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση.

  • Σημείωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί «χωρίς λογοδοσία και έλεγχο» όχι μόνο για τα μέτρα του κορωναϊού αλλά και για «τροπολογίες εξυπηρετήσεων», λέγοντας πως τουλάχιστον για τα κρίσιμα νομοσχέδια η Βουλή θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά.

Ευκαιρία και για να περάσουν «ρυθμίσεις που ευνοούν» τους ιδιώτες υγείας, προσέθεσε ο αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε “επικριτική” αναφορά του πρωθυπουργού στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επικήρυξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Όπως, είπε, η κυβέρνηση ήταν αυτή που αύξησε το κόστος νοσηλείας από 800 ευρώ σε 1.600 και έδωσε 30 εκατ. για να κάνουν τεστ μόνο οι ιδιώτες, την ώρα που ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα αυτή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε κάνοντας λόγο για “συμφέροντα φίλων”, όπως του Συνδέσμου Βιομηχάνων που ικανοποίησε η κυβέρνηση αξιοποιώντας την “ευκαιρία” της κρίσης, αλλά και για να εγκαταστήσει «ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας».

«Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι μια ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού, η ελληνική εκδοχή του ορμπανισμού, που βλέπουμε στην Ευρώπη και την καταδικάζουμε», υπογράμμισε, καλώντας τον πρωθυπουργό εάν πιστεύει πως “αδικείται” να απαντήσει γιατί έδωσε «20 εκατ. εν μέσω πανδημίας σε μέσα ενημέρωσης» παρακάμπτοντας τη Διαύγεια και αποκλείοντας μάλιστα “μη αρεστά” μέσα.

«Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αν στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, του κυβερνητικού έργου, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και τόσο βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη».

  • «Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», τόνισε, και αναφέρθηκε στην «πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και στον «κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων».

Στηλίτευσε, δε, την κυβερνητική πολιτική καθώς επιδοτεί την «αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι τη διατήρησή τους» και «αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις».

«Όλα αυτά δεν ήταν αναγκαίο κακό, νομοτέλεια εξαιτίας της πανδημίας. Ήταν δικές σας επιλογές. Με σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναφέρθηκε “με υπεροψία” στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη στήριξη της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν αφεθεί στην “τύχη” τους.

Απαντώντας, δε, σε νέα αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, τον ρώτησε εάν κρατά την ίδια στάση, στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο ευρωπαϊκός Νότος κι άλλοι φορείς ζητούν να δοθεί 1,5 τρισ. ευρώ την αγορά.

Μίλησε, επίσης, για “ολέθρια τακτική” που ενδεχομένως να κρύβει μια λογική “ανοσίας αγέλης για την οικονομία”, δηλαδή μια λογική «να μη στηριξουμε τώρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, να αφήσουμε να επιβιώσει όποιος έχει αντοχή» και «να έρθουμε αργότερα να στηρίξουμε αυτούς που θα έχουν επιβιώσει».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαξιλάρι ρευστότητας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι αγνοεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς, και “σπαταλάει” το μαξιλάρι για “ανελαστικές δαπάνες”.

  • Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

«Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε “ποσοστά αυτοδυναμίας” της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο “σκάνδαλο των voucher”, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τελικά εάν γνώριζε και είχε εγκρίνει το σχέδιο αυτό του υπουργού Εργασίας, και παραθέτοντας επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον κ. Βρούτση στην οποία αναγράφεται πως υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ως “ευκαιρία” αυτήν την κρίση, όχι «για πολιτικές σκοπιμότητες ή μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις», αλλά για την προώθηση «ενός νέου κοινωνικού συμβόλαιου».

«Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση της αντιπολίτευσης είναι «αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στη Βουλή οι επιπτώσεις της πανδημίας: Παράταση προστασίας α΄κατοικίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης [Live]

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: