Κουφός ο Ερντογάν στις εκκλήσεις των ειδικών γράφει ο Guardian: Στην Τουρκία η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως

File: Ο συνήθως ..εύκολος στις δύσκολες αποφάσεις Ερντογάν, αντιστέκεται στις εκκλήσεις των ειδικών, αναφέρει το δημοσίευμα EPA/SEDAT SUNA




Με σοβαρότατες αιχμές για τη στάση του Ερντογάν στην αντιμετώπιση του κορωναϊού, ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει άρθρο – κόλαφο για την εξέλιξη του ιού στην Τουρκία που συν τοις άλλοις προκάλεσε νέα έξαρση καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αφού παραθέτει τα τελευταία στοιχεία (τα κρούσματα έφθασαν στα  30.217) η εφημερίδα αναφέρει πως παρότι οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από άλλες πληγείσες χώρες, οι αριθμοί δείχνουν ότι η Τουρκία έχει τον ταχύτερα αυξανόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο.

Και σχολιάζει: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνήθως είναι μαθημένος να ακολουθεί σκληρές τακτικές, τώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ιατρικών ενώσεων και αντιπολίτευσης να δώσει εντολή στον κόσμο να σταματήσει να πηγαίνει στη δουλειά και να μείνει σπίτι, επιμένοντας ότι οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να γυρίζουν».

Ο Guardian αναφέρεται στις πρόσφατες εξαγγελίες του Ερντογάν για τις μάσκες, ότι δηλαδή η πώλησή τους απαγορεύεται και θα διανέμονται πλέον δωρεάν στα σπίτια, καθώς και στις υποσχέσεις του να  στήσει δύο υπαίθρια νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, δυναμικότητας 1.000 κλινών το καθένα.

Και προσθέτει ότι πέρα από την οικονομική κρίση, η πανδημία έχει αναζωπυρώσει και πολιτικά ζητήματα προσωπικών ελευθεριών.

Ετσι η εφημερίδα αναφέρεται στο νομοσχέδιο που απελευθερώνει περίπου το ένα τρίτο των έγκλειστων στις φυλακές, όχι όμως και τους φυλακισμένους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα  ή δημοσιογράφους ή πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Με μελανά χρώματα περιγράφονται και τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ως απόρροια του εγκλεισμού: 14 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη της πανδημίας, ενώ το επίμαχο νομοσχέδιο Ερντογάν προέβλεπε ακόμη και την αποφυλάκιση βιαστών, κάτι που τελικά δεν πέρασε ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες γυναικείων οργανώσεων.

Και το όργιο διαφθοράς δεν σταματά εδώ:

Μια οργανωμένη φιλανθρωπική πρωτοβουλία της κυβέρνησης κατέληξε σε σκάνδαλο καθώς εργαζόμενοι σε εταιρίες με ιδιαίτερους δεσμούς προς το κυβερνών κόμμα και δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν σε υποχρεωτικές δωρεές από τους μισθούς τους, ενώ ιδιωτικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες απαγορεύθηκαν, στην Κων/πολη, την Αγκυρα και άλλες πόλεις.

Τέλος, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν καταγγείλει ότι επτά δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί επειδή μετέδιδαν -προφανώς δυσάρεστες πληροφορίες- για την πανδημία, ενώ αντικείμενο ερεύνης από τις τουρκικές αρχές έγιναν τουλάχιστον 385 για ποσταρίσματά τους στα social media, με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της διασποράς πανικού…

Mε πληροφορίες από Guardian

Ο κορωναϊός κτυπά αλύπητα την Τουρκία: Στους 725 οι νεκροί συνολικά, στα 34,109 τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: