Κύμα κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ: Θέλουν να κλέψουν ό,τι έρευνα γίνεται για τον κορωναϊό, λένε αξιωματούχοι

File Photo: Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε μάλιστα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι πραγματοποιούν επιθέσεις «phishing» (απάτη με ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων) με στόχο γερμανούς κοινοβουλευτικούς και κατήγγειλε απόπειρες επηρεασμού των βουλευτικών εκλογών της χώρας που θα διεξαχθούν την Κυριακή. EPA, RALF HIRSCHBERGER




H κυβέρνηση Τραμπ δείχνει πλέον με το δάχτυλο την Κίνα, λέγοντας ότι προσπαθεί να κλέψει από τις ΗΠΑ τα δεδομένα ερευνών για τον κορωναϊό.

Αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN προειδοποιούν ότι βλέπουν να αυξάνεται διαρκώς το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίας και ιατρικά ιδρύματα τα οποία ηγούνται της απάντησης στην πανδημία. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από κράτη και εγκληματικές ομάδες.

Νοσοκομεία, ερευνητικά εργαστήρια, πάροχοι υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες έχουν χτυπηθεί, λένε οι αξιωματούχοι, και το Υπουργείο Υγείας – το οποίο επιβλέπει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων – χτυπιούνται από καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις. 

“Μπορώ με ασφάλεια να δηλώσω ότι υπάρχουν μόνο δυο μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να χτυπήσουν το HHS [το υπουργείο Υγείας] με τον τρόπο που χτυπήθηκε”, δήλωνε στο CNN πηγή οικία με τις επιθέσεις.

Ως κατ’ αρχήν ένοχοι για τις επιθέσεις στο HHS θεωρήθηκαν η Ρωσία και η Κίνα, δήλωσε ο αξιωματούχος, λόγω του μεγέθους και του στόχου των ενεργειών. Μετά από κάποιους δισταγμούς για την απόδοση της ευθύνης σε συγκεκριμένες χώρες γι’ αυτές τις επιθέσεις σε όλο το εύρος του ιατρικού τομέα  – είτε για πολιτικούς λόγους είτε λόγω έλλειψης βεβαιότητας – ανώτατοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ασφαλείας αποφάσισαν να υποδείξουν μόνον την Κίνα, αναφέρει το CNN.

Τώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι ανησυχεί εξαιρετικά για τις επιθέσεις από Κινέζους χάκερς οι οποίοι βάζουν στόχο αμερικανικά νοσοκομεία και εργαστήρια για να κλέψουν έρευνα σχετική με τον κορωναϊό.

“Είναι σίγουρα το λογικό συμπέρασμα απ’ όσα είπα”, δήλωσε ο Τζον Ντίμερς, επικεφαλής του Τμήματος Εθνικής Ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις ενέργειες της Κίνας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε την Πέμπτη  με θέμα την κινεζική οικονομική κατασκοπεία, την οποία οργάνωσε η  Strategic News Service.

“Είμαστε πλήρως ενήμεροι για αύξηση των κυβερνοεισβολών σε ιατρικά κέντρα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, σε οποιονδήποτε κάνει έρευνα σ’ αυτό το πεδίο”.

“Δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο σήμερα από την βιοϊατρική έρευνα που σχετίζεται με εμβόλια και θεραπείες για τον κορωναϊό”, δήλωσε ο Ντίμερς. “Είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο από εμπορική άποψη αλλά η όποια χώρα, εταιρεία ή ερευνητικό εργαστήριο αναπτύξει αυτό το εμβόλιο πρώτο και μπορεί να το παράξει θα έχει καταφέρει ένα σημαντικό γεωπολιτικό success story.”

Καταγγελία της Κίνας

Η κυβερνο-κατασκοπεία από την Κίνα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κορυφωθεί τους μήνες από την εκδήλωση της επιδημίας μέχρι σήμερα. Τον περασμέο μήνα, η διακεκριμένη εταιρία κυβερνοασφάλειας FireEye ανέφερε ότι  ο Κινεζικός όμιλος  APT41 πραγματοποίησε “μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες κινεζικής κυβερνο-κατασκοπείας που έχουμε εντοπίσει τα τελευταία χρόνια”.

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο – οποίος ΄διαρκώς επιτίθεται στην Κίνα για την πανδημία- δήλωσε στο  Fox News, “Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η ικανότητά μας να συνεργαστούμε με την Κίνα στον κυβερνοχώρο, είναι να σιγουρευτούμε ότι έχουμε τα αναγκαία μέσα για να προστατευθούμε από τις κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις”.

Η έξαρση της δραστηριότητας που έχει στόχο το  HHS και τον ευρύτερο ιατρικό τομέα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνοεκστρατείας που εκτελείται από ομάδες που συνδέονται εκτός απ’ την Κίνα και με έναν αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αναφέρει το CNN και προσθέτει:

Στην διάρκεια της κρίσης του κορωναϊού, επιθέσεις από κράτη και εγκληματικές ομάδες έχουν εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και με διάφορους διαφορετικούς στόχους: εμφανίζονται ως αμερικανικές υπηρεσίες ή αρχές με  phishing emails ή προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας διάδοση παραπληροφόρησης, παρεμποδίζοντας διάφορες υπηρεσίες.

“Η πανδημία του COVID-19 αποτέλεσε το πεδίο εμφάνισης διαφόρων άνομων παραγόντων και εγκληματιών του κυβερνοχώρου”, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN.

Κι ενώ βρίσκεται υπό επίθεση, το HHS, μαζί με την υπηρεσία κυβερνοχώρου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, επεξεργάζεται και θέτει σε λειτουργία άμυνες σ’ αυτές τις επιθέσεις, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

“Προσπαθούν να κλέψουν τα πάντα”

Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής ισραηλινής εταιρείας κυβερνοασφάλειας που επικαλείται το CNN. Ο Οχαντ Ζάιτενμπεργκ σημειώνει ότι χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν “μπορούν να κλέψουν πληροφορίες για την έρευνα για τον κορωναϊό που οι ίδιες δεν διαθέτουν, εάν πιστεύουν πως κάποιος φτιάχνει ένα εμβόλιο και θελήσουν να κλέψουν πληροφορίες γι’ αυτό. ΄Η μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία σαν πρόσχημα για να κλέψουν άλλου τύπου πληροφορίες”.

Περισσότερες εξουσίες στον στρατό για κυβερνοεπιθέσεις

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου και η NASA υπό την ηγεσία του στρατηγού Πολ Κανασόνε, ο οποίος έχουν λάβει διευρυμένες εξουσίας για να προωθήσει τέτιου τύπου επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του Λευκού Οίκου, αναφέρει το CNN.

Διακομματική ομάδα γερουσιαστών, στην οποία μετέχουν μέλη των επιτροπών Πληροφοριών και Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι Διοίκηση Κυβερνοχώρου και η αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας πρέπει να γίνουν πιο επιθετικές τόσο στις προειδοποιήσεις όσο και στις δράσεις του προκειμένου να αντιμετωπίσουν “μια άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη εκστρατεία εξαιρετικά εξελιγμένης τεχνολογίας κυβερνοεπιθέσεων από κράτη και εγληματίες εν μέσω πανδημίας του κορωναϊού”.

Πηγή: CNN

Από την Ευρώπη ήρθε ο κορωναϊός στην Νέα Υόρκη και όχι από την Κίνα, είπε ο Κουόμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: