“Κέρδισε” τη μάχη η κυβέρνηση: Ανέτρεψε τις αποφάσεις του Διοικητικού το Ανώτατο-Δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση, λέει ο Κληρίδης

Το Ανώτατο έκανε αποδεκτές, κατά πλειοψηφία, τις εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Φιλελεύθερος




Η πλήρης Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέτρεψε σήμερα τις αποφάσεις του Διοικητικού αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Το Ανώτατο έκανε αποδεκτές, κατά πλειοψηφία, τις εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

H απόφαση της πλειοψηφίας, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, συντάχθηκε από τους Νικολάτο, και Οικονόμου, και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου, Ο Παρπαρίνος, ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής. ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νόμοι είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και κατ’ επέκταση τις απολαβές ως περιουσιακό στοιχείο και δεν επιτρέπει τον περιορισμό αυτού του δικαιώματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Γ. Εισαγγελέας: Νόμιμες οι αποκοπές του δημοσίου, δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση του Ανωτάτου
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποκοπές στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έγιναν νόμιμα και συνταγματικά, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δημιουργεί, όπως είπε, προηγούμενο.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «έγιναν δεκτές όλες οι εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί εκ μέρους της Δημοκρατίας και επίσης εκ μέρους άλλων οργανισμών δημοσίου δικαίου, με αποτέλεσμα να ανατραπούν ουσιαστικά οι πρωτόδικες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο».

«Με δύο λόγια, εκρίθη ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτές και νόμιμες οι αποκοπές στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ως προς το θέμα επίσης της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων», είπε.

«Το βασικό μήνυμα το οποίο στέλνεται, μέσω της πολυσήμαντης, θα έλεγα, αυτής απόφασης, είναι ότι ατομικά δικαιώματα, όπως αυτά που διασφαλίζονται από το άρθρο 23 του Συντάγματος που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει και δικαίωμα σε μισθό, είναι απολύτως σεβαστά και διασφαλισμένα», είπε.

«Όμως, αφ’ ης στιγμής δεν έχει επηρεαστεί ο πυρήνας της άσκησης αυτού του δικαιώματος, το κράτος μπορεί να προβεί σε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένοι και αναλογικοί, δηλαδή ως προς τον σκοπό στον οποίο στοχεύουν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή απόφαση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεδομένου ότι είναι απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας(του Ανωτάτου Δικαστηρίου) δημιουργεί ένα προηγούμενο έτσι ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες νόμιμα και πλήρως συνταγματικά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «το κράτος δεν έχει υποχρέωση να επιστρέψει οτιδήποτε εφόσον νόμιμα και συνταγματικά κρίθηκε ότι είχαν αποκοπεί» οι απολαβές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Σήμερα οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών και συντάξεων δημοσίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: