Ήταν τελικά θέατρο η παραίτηση του Σοϊλού; Ο Ερντογάν του είπε να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εσωτερικών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο τελευταίος επιδίωξε με την παραίτηση να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το φιάσκο των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών που επιβλήθηκαν ξαφνικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας το Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν χάος, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

«Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μας δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο. Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

«Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου (2016), έχει κερδίσει την εκτίμηση του έθνους μας για το επιτυχημένο έργο του έως σήμερα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο αποφασιστικός αγώνας του (…) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα τρομοκρατικών οργανώσεων να εξαπολύουν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας», συνεχίζει το κείμενο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του τούρκου προέδρου.

«Με τη συνεχή παρουσία του από την πρώτη στιγμή σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, ο υπουργός Εσωτερικών μας κατόρθωσε να υπάρχει ισχυρός συντονισμός. Είναι γεγονός ότι το επιτυχημένο έργο του εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει διασφαλίσει να μην έχουν υπάρξει θέματα δημόσιας ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο υπουργός «υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρό μας και ο πρόεδρος του είπε ότι δεν την κάνει δεκτή».

«Ο κάτοχος ενός αξιώματος έχει τη διακριτική ευχέρεια να παραιτηθεί αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο μας. Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών δεν έγινε δεκτή και θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Σοϊλού ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του αφού δέχθηκε σφοδρές κριτικές για την επιβολή της 48ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας, ουσιαστικά χωρίς προειδοποίηση στον πληθυσμό, με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο απολογισμός της ασθένειας COVID-19 στην Τουρκία ξεπερνά τους χίλιους νεκρούς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 υπερβαίνουν τα 50.000 αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, πριν από έναν μήνα και πλέον.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του κανονικά θα έπρεπε να του είχε επιτρέψει να προβλέψει το συνωστισμό και τον πανικό που θα δημιουργούνταν έξω από τα καταστήματα.

Αναφέρει πάντως ότι η απόφασή του έγινε με καλή πίστη και ότι ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η επιδημία και η εξάπλωσή της ως ένα βαθμό το Σαββατοκύριακο.

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω το ιερό μας έθνος και θα συνεχίσω να είμαι πιστός μέχρι το τέλος της ζωής μου στον πρόεδρό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του.

Τέλος, ευχαριστεί τους πολίτες για την εν γένει συμμόρφωσή τους στο μέτρο, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της επιδημίας του Covid-19 συνεχίζεται με αποφασιστικότητα.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλτιτσντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ υποστήριξε ότι παραιτήθηκε για να σώσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε πριν την παραίτηση ότι “αποδέχομαι την κριτική”, λέγοντας ότι η απόφαση για τον χρόνο της ανακοίνωσης λήφθηκε από το Υπουργείο του.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 που είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα.

“Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Απορρίφθηκε η παραίτηση του ανθέλληνα Σοϊλού από τον Ταγίπ Ερντογάν: Πήρε την ευθύνη για το χάος στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: