Ειρωνεύεται η Μόσχα την εισδοχή Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Τώρα μάλιστα, αυξήθηκε η ασφάλεια…

File photo: Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι Photo via Twitter, @SPendarovski




Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με εμφανή την προσπάθεια υποτίμησης και γελοιοποίησης της πρόσφατης εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος της Συμμαχίας στις 27 Μαρτίου με αποτέλεσμα η Μόσχα να απογοητεύεται περαιτέρω για τον περιορισμό της επιρροής της στα δυτικά Βαλκάνια, όπου ήδη, Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η εισδοχή των Σκοπίων γιορτάστηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε μια σεμνή τελετή ηπίων τόνων λόγω κορωναϊού με απλή ανάρτηση σημαίας, ενώ ΄και ο διεθνής τύπος δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός.

Στο κλίμα αυτό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ειρωνικά σχόλια για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

“Παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Βόρεια Μακεδονία, οι ηγέτες της συνεχίζουν να βρίσκουν χρόνο για να μιλήσουν με πάθος για την ιστορική φύση της εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια των Σκοπίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ μάλιστα αποκάλεσε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ “διαθήκη των πατεράδων και των παππούδων μας”.

“Αυτό που δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, ήταν το πόσο κοντά ήταν η επίσημη μέρα εισδοχής με την επέτειο της έναρξης των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά ΄της Γιουγκοσλαβίας διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου του 1999 μέχρι τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Ηδη τα Σκόπια ήταν τότε ανεξάρτητο κράτος αλλά υπέστησαν σοβαρές συνέπειες λόγω του κύματος προσφύγων από ΄το Κοσυφοπέδιο.

Η Ρωσία επίσης αναφέρεται στο δημοψήφισμα για την εισδοχή της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 τονίζοντας “ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή για να διασφαλίζει έγκυρο αποτέλεσμα”. Παράλληλα σημειώνει ότι υπήρξαν διάφορες παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της χώρας ακόμη και εκβιασμοί και απειλές. Ολα αυτά δεν τα παρατήρησαν οι Δυτικοί εταίροι, οι οποίοι συνήθως επιμένουν στις λεπτομέρειες”.

Τέλος, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει πως η εισδοχή μιας τόσο αδύναμης χώρας όπως η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ δύσκολα βελτιώνει την ισχύ της Συμμαχίας και ως εκ τούτου θέτει εν αμφιβόλω την αξία της εισδοχής.

“Είναι προφανές ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία δεν προσθέτει βάρος στην Ευρωπαϊκή, περιφερειακή ή εθνική ασφάλεια […] Τώρα τα Σκόπια πρέπει αμέσως να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να αγοράσουν Δυτικά, κυρίως Αμερικανικά, όπλα και εξοπλισμό”.

Με πληροφορίες από TASS

Το 40% των κρουσμάτων κορωναϊού στη Ρωσία ηλικίας 18 έως 45 ετών: Και 29 παιδιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: