Είναι άγριο το σκηνικό: Ένας δημοσιογράφος της DW γράφει για την εμπειρία του τις ημέρες της …”καραντίνας”

FILE PHOTO: H Πύλη του Βρανδεμβούργου. EPA, JENS SCHLUETER




Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Προσωπικές εμπειρίες, εικόνες και σκέψεις για την αλλαγή της ζωής μας μέσα από ένα διαφορετικό διαδικτυακό ημερολόγιο την εποχή του κορωνοϊού. Οι καταγραφές είναι από τους δημοσιογράφους της DW. Σήμερα γράφει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

«Bleiben Sie gesund» είναι η ευχή που μου δίνουν όλοι αυτές τις μέρες, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. «Προσέξτε την υγεία σας», σε ελεύθερη μετάφραση. Το ακούω συνέχεια στην καινούρια μου γειτονιά. Την είχα διαλέξει γιατί έχει μια ιδιαίτερη γοητεία με συνοικιακές αγορές γεμάτες εκπλήξεις, έθνικ κουζίνες κι επιπλέον το πιο σινεφίλ στέκι της πόλης.

Στη φαντασία μου έχω έρθει στο Νότινγκ Χιλ της Γερμανίας (ευτυχώς χωρίς να πληρώνω τα ενοίκια του Νότινγκ Χιλ). Αλλά τις τελευταίες μέρες η γειτονιά μοιάζει περισσότερο με Μπέλφαστ του ’70. Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κατεβασμένα ρολά, κλειστά παντζούρια, περιπολικά στους δρόμους. Γρήγορα βήματα, καχύποπτα βλέμματα, ιδιαίτερα για όσους φταρνίζονται σε δημόσιο χώρο.

Κάπως σουρεάλ έχουν γίνει τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γάλα, ρύζι, μακαρόνια, σαπούνι, χαρτί υγείας και αντισηπτικά, αλλά έχουμε υπεραφθονία σε κατεψυγμένα χτένια Ιαπωνίας, ανθό άλατος από τη Σλοβενία και φρέσκα σταφύλια Νότιας Αφρικής.

  • Μπορεί να είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Διαβάζω στο πολιτιστικό σάιτ της DW ότι οι Γάλλοι, λέει, για την καραντίνα τους στοκάρουν κόκκινο κρασί, οι Ιταλοί προφυλακτικά, οι Ολλανδοί κάνναβη και οι Γερμανοί χαρτί υγείας. Ποιος ξέρει τι σημαίνουν όλα αυτά για την ψυχοσύνθεση του καθενός. Μυστήρια πράγματα.

Λόγω μετακόμισης είχα καθυστερήσει την αγορά ενός νέου υπολογιστή. Τον χρειάζομαι όμως για τη δουλειά. Τι επιλογές έχουμε; Δυστυχώς, όχι και πολλές. Οι αγορές ηλεκτρονικών έχουν κλείσει. Αποθέματα υπολογιστών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν εξαντληθεί. Μπαίνω στο σάιτ μεγάλης εμπορικής αλυσίδας, αλλά για κάποιον λόγο δεν γίνεται δεκτή η πιστωτική κάρτα.

  • Καιρός να ανακαλύψουμε ξανά το πνεύμα της γειτονιάς. Ρωτάω τυχαία στα ψιλικατζίδικα, μήπως έχει κανείς καμιά ιδέα. Με στέλνουν στον κομπιουτερά της γειτονιάς, που όμως έχει κλείσει, ανοίγει το μαγαζί το πολύ για δύο ώρες την ημέρα. Μετά από μερικά τηλεφωνήματα υπόσχεται να βοηθήσει, αλλά με προειδοποιεί κιόλας ότι «το λάπτοπ είναι το καινούριο χαρτί υγείας», που σημαίνει ότι εξαφανίζεται κι αυτό από την αγορά.

Λογικό, όλοι θέλουν να οργανώσουν την επικοινωνία από το σπίτι. Περιμένω μια παραγγελία την άλλη Τρίτη, μου λέει με συνωμοτικό ύφος, όταν έρθει θα σου τηλεφωνήσω. Κι αν έχει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι την άλλη Τρίτη; Θα σε βάλω από άλλη πόρτα, λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Σύνθημα και παρασύνθημα δεν είπε. Μήπως είναι παγίδα; Μάλλον πρέπει να περιορίσω λίγο τα αστυνομικά θρίλερ που βλέπω τόσες μέρες κλεισμένος στο σπίτι…

Γιάννης Παπαδημητρίου, DW

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα που χάνονται ζωές; ρωτά ένας ευρωβουλευτής: “Ετούτη η Άνοιξη δεν είναι σαν τις άλλες…”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: