Ημέρα-σταθμός η χθεσινή στην “Ελλάδα του κορωναϊού”: Ούτε ένας νεκρός, ελπίδα ότι ο κίνδυνος υποχωρεί…

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συμμετέχουν σε σύσκεψη, στο Υπουργείο Υγείας , για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κρανίδι και επιβεβαιώθηκαν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ




«Σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος λόγω του Covid- 19 στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση να μην μιλάμε για θανάτους, αλλά για ζωές που σώζονται».

Τη δήλωση έκανε, με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα επισήαμνε την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών.

«Τα μέτρα που πήραμε χθες εφαρμόζονται στο ακέραιο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από το Κρανίδι, όπου μετέβη χθες ύστερα από τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ολοκληρώθηκε άλλη μία σύσκεψη, η τελική για την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ όλο το βράδυ εργάζονταν πάνω στο κομμάτι των ιχνηλατήσεων.

«Φεύγουμε με σχεδόν 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε:

«Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται, η υγειονομική περίθαλψη και η συνέχειά της που αφορά στη δομή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχει εξασφαλιστεί, η τροφοδοσία της δομής έχει εξασφαλιστεί. Όσοι εμπλέκονται, ο καθένας έχει αναλάβει το μικρό ή το μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που του αντιστοιχεί και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα το πρωί θα είναι σε θέση να έχουν μία πλήρη εικόνα. «Αυτό που πρέπει να τονιστεί για άλλη μία φορά είναι ότι για τις επόμενες ημέρες πρέπει όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους, και ειδικά όσοι έχουν κάποια νοσήματα ή όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ενώ για ακόμη μία φορά απηύθυνε έκκληση να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας αλλά και τους γονείς μας και τους παππούδες μας.

«Ας τους κρατήσουμε στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν στο ακέραιο. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα που και χρειάζεται και αρμόζει στην πολύ όμορφη αυτή περιοχή», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίασή της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, συζητώντας τη στρατηγική άρση των μέτρων, αλλά και την επιδημιολογική παρατήρηση την επόμενη μέρα και φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο δείκτης Ρ0 βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κος Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε.

Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…»

Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, όταν οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι «η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών». Μάλιστα τόνισε, ότι οι οδηγίες αυτές θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην επιτροπή. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κατέληξε ο κος Τσιόδρας στην αρχική του τοποθέτηση.

  • Τι θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε.

Ο κος Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

  • Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στο νέο κορονοϊό

Επανερχόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε.

Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους». Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

  • Πενήντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα επτά νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2408, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Από τα κρούσματα, 573 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 124 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 55 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. O αριθμός των νεκρών παραμένει 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Πενήντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

  • Χαρδαλιάς: Η προσπάθεια αποδίδει, το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμα εύθραυστο

Την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύσουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου και αυτό, όπως ανέφερε, δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου.Το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι, όπως για την εφαρμογή των μέτρων έτσι και την σταδιακή άρση τους θα υπάρχει έγκαιρη και καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Η επιστροφή, πρόσθεσε, θα είναι σταδιακή, ξεκαθαρίζοντας ότι “η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα”. Στους επόμενους μήνες, όπως είπε, “θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα”.

“Η προσπάθειά μας, ναι, αποδίδει, το αποτέλεσμα μας όμως είναι  ακόμα εύθραυστο γι΄ αυτό και πρέπει να το διαφυλάξουμε” τόνισε ο υφυπουργός. Μάλιστα, όπως είπε, αν είναι κάτι που μας διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι (δομή προσφύγων-μεταναστών, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούματα) είναι “το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ζημιά αν χαλαρώσουμε και κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής προστασίας. Ό,τι πετύχαμε μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί”, είπε.

Αναφερόμενος στην δομή προσφύγων – μεταναστών στο Κρανίδι, είπε ότι ελέγχονται 177 δείγματα που αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή και μέσα από αυτά θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτι, τονίζοντας ότι “αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει οποιαδήποτε διασπορά να εξασφαλίσουμε οτι αυτή δεν θα είναι εκτεταμένη”.

Είπε επίσης ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες οι συντάξεις και αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, μέρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών έλαβαν τις συντάξεις τους σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι θα τις λάβουν στις 24 Απριλίου. Η πληρωμή γίνεται με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα λάβουν τις συντάξεις τους στις 27 Απριλίου, του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

Από τις 25 Απριλίου αρχίζει η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα: Θα είναι απαραίτητες, λέει ο Γεωργιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: