Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν κυβέρνηση και βουλή: Προσέξτε τις τηλεδιασκέψεις με Zoom, καραδοκεί η Κίνα

File photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει τηλεδιάσκεψης. EPA, ANDREW PARSONS




Η κυβέρνηση του Λονδίνου και το κοινοβούλιο ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις μυστικές υπηρεσίες να μην χρησιμοποιούν την υπηρεσία τηλεδιασκέψεων Zoom για εμπιστευτικά θέματα και συζητήσεις.

Οι μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, έκαναν σαφές ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας ότι η εν λόγω υπηρεσία είναι ευάλωτη από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η προειδοποίηση για περιορισμό της τεχνολογίας ήρθε αφότου το υπουργικό συμβούλιο είχε χρησιμοποιήσει το Zoom για να πραγματοποιήσει συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου, μια απόφαση που τότε θεωρείτο αναγκαία λόγω “πρωτοφανών συνθηκών”.

Το κοινοβούλιο ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, ότι το Zoom θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον για θέματα που μπορούν να έχουν δημόσια προβολή.

Πηγή του κοινοβουλίου που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε πως ήταν σαφής η συμβουλή να μην χρησιμοποιείται η υπηρεσία για εμπιστευτικές συζητήσεις και ευαίσθητα θέματα για τη χώρα. Μάλιστα, ειπώθηκε: “Μη χρησιμοποιείτε [το Zoom] για να συζητήσετε θέματα που επιβλαβή για τα συμφέροντα της Κίνας”.

Πάντως οι προειδοποιήσεις έγιναν μόνον σε άτομα που μετείχαν σε τηλεδιασκέψεις κι όχι σε όλους τους βουλευτές.

Την περασμένη εβδομάδα το Zoom  χρησιμοποιήθηκε για να συνεδριάσει η Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς και “οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό”.

  • Το Zoom λόγω του κορωναϊού έχει γίνει εργαλείο τηλεεργασίας και επικοινωνίας για περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους ημερησίως.

has exploded in popularity during the coronavirus lockdown as a tool for communication for both social and business purposes, and is now used globally by an estimated 300 million people a day.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου, το Citizen Lab, εργαστήριο ψηφιακών επικοινωνιών με έδρα το Τορόντο, είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενους κινδύνους ασφαλείας. Κωδικοί ασφαλούς πρόσβασης οι οποίοι υποτίθεται ότι διασφαλίζουν και “κρυπτογραφούν’ τις συνομιλίες “σε ορισμένες περιπτώσεις, έφτασαν στους μετέχουν σε τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom από σέρβερς στην Κίνα” αναφέρεται σε ειδική αναφορά του εργαστηρίου νωρίτερα τον Απρίλιο.

Το Zoom απ’ την πλευρά του δήλωσε ότι κατά λάθος δρομολογήθηκαν μέσω Κίνας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν – μη αναγνωρισμένη από την Κίνα – ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι θα απαγορεύσει την χρήση προϊόντων “όπως το Zoom” επειδή υπάρχουν φόβοι ασφαλείας.

Το Citizen Lab αναφέρει ότι η δημοφιλία της τεχνολογίας έκανε το Zoom “ενδιαφέρον ύψιστης προτεραιότητας για πολλές κυβερνήσεις” ενώ παράλληλα το μετέτρεψε “σε ύψιστο στόχο για συλλογή πληροφοριών και στοχευμένες επιχειρήσεις εισβολής”.

Το Zoom έχει την έδρα του στην Κοιλάδα της Σιλικόνης, στην Καλιφόρνια, αλλά της ανήκουν επίσης τρεις εταιρείες στην Κίνα οι οποίες αναπτύσσουν το λογισμικό του.

Το Citizen Lab αναφέρει πως μπορεί κάτι τέτοιο να μειώνει το κόστος ανάπτυξης των λογισμικών, ωστόσο “η διευθέτηση αυτή μπορεί να κάνει το Zoom προσιτό στην πίεση των Κινεζικών αρχών”.

Ως απάντηση, το Zoom παρουσίασε ενισχυμένα “όπλα” προστασίας, εμφανίζοντας μια νέα  version 5 της εφαρμογής του για ισχυρότερη κρυπτογράφηση και ελέγχους ιδιωτικότητας.

Οπως και να’ χει ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως “το Zoom χρησιμοποιήθηκε για μη απόρρητες επικοινωνίες” ενώ πρόσθεσε πως “άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για πιο ευαίσθητες επικοινωνίες”.

Πηγή: The Guardian

Μήπως θυμάται κανείς το brexit; Οι διαπραγματευτές έπαθαν covid-19, αλλά η συζήτηση άρχισε ξανά

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: