Η τραγική πραγματικότητα διαψεύδει τον Ερντογάν: 63 νεκροί από τον κορωναϊό μόνο σήμερα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Και νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Τουρκία στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψε 63 νέους θανάτους και 2.148 νέα κρούσματα.

Στο μεταξύ μεγάλη κόντρα έχει αναπτυχθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Τουρκία με αφορμή την έκκληση Ερντογάν για συγκέντρωση χρημάτων από το λαό, προκειμένου να ενισχυθούν οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες εν μέσω κορονοϊού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε “παράλληλο κράτος” την κίνηση των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να κηρύξουν κι εκείνοι έρανο για τον κορονοϊό.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στους νομάρχες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει νόημα να λειτουργεί ένα παράλληλο κράτος. Όλες οι εκστρατείες -χωρίς καμία εξαίρεση- διεξάγονται από το κράτος και την προεδρία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, των νομαρχιών και του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εάν οι δήμοι μας ξεκινήσουν εκστρατείες χωρίς έγκριση, τότε είναι σαν να προσπαθούν να ενεργήσουν ως κράτος εν κράτει. Αυτό θα αποδυνάμωνε τη δύναμη του κράτους. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Οι νόμοι μας εξάλλου το απαγορεύουν».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ότι «επιδίδεται σε επαιτεία» με την εκστρατεία που κήρυξε, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρόκειται για εικασίες και άσχημες κατηγορίες, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις που έχει κάνει το κράτος σε όλη την επικράτεια δεν μπορούν να εκφραστούν σε νούμερα και ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ακούει τί λέει.

Οι δήμοι της Άγκυρας και της Κων/λης, που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσαν την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης δωρεών, αλλά το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχίες ότι οι δήμοι χρειάζεται να παίρνουν άδεια από τις νομαρχίες για κάτι τέτοιο κι αμέσως μετά οι λογαριασμοί των δήμων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας ‘μπλοκαρίστηκαν’ από την κρατική τράπεζα Vakıfbank.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το τουρκικό ΥΠΕΣ απαγόρευσε τις εκστρατείες σε 11 δήμους συνολικά, αλλά οι δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικώς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει στον Τούρκο Πρόεδρο να πωλήσει μεταξύ άλλων να πωλήσει 12 από τα 13 αεροσκάφη που διαθέτει, τα θερινά και χειμερινά ανάκτορα, να μειώσει τις δαπάνες του παλατιού και να εγκαταλείψει το μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Επικρίσεις δέχτηκε όμως ο Τούρκος πρόεδρος και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «Εκστρατεία Εθνικής Αλληλλεγγύης».

Η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος» κάλεσε τον Ερντογάν να δωρίσει το αεροπλάνο που πήρε από το Κατάρ, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος Ευδαιμονίας, Καντίρ Καραντουμάν, δήλωσε ότι ο Ερντογάν προέβη σε δωρεά 568.000 λιρών, αλλά η ημερήσια δαπάνη για τη λειτουργία του ‘παλατιού’ ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Πηγή: ethnos.gr

 

Μετά από 6 μέρες πτώσης, νέα αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία:Ελαφρά μείωση θανάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: