Η συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας, λέει ο Απόστολος Τζιτζικώστας

File Photo: O Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας. ΚΥΠΕ




“Η συμφωνία Eurogroup για δίχτυ ασφαλείας ύψους 540 δισ. Ευρώ αποτελεί ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας, είναι καλή είδηση ​​για χιλιάδες τοπικούς ηγέτες που αγωνίζονται για την παροχή υπηρεσιών υγείας και βασικών υπηρεσιών, ενώ οι προϋπολογισμοί τους συρρικνώνονται εξαιτίας του αυξημένου κόστους και της απώλειας φορολογικών εσόδων”, δήλωσε σήμερα ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM) πρέπει να βοηθήσουν τους Προέδρους των Περιφερειών και τους Δημάρχους σε ολόκληρη την Ευρώπη να προστατεύσουν τους πολίτες και να παρέχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι κοινότητές τους. Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η συλλογή αποβλήτων, η εξασφάλιση τοπικών μεταφορών και η εξασφάλιση κοινωνικών υπηρεσιών είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή, ενώ η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους”, σημειώνει στο μήνυμά του ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Το πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού, των ψυχαγωγικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών τροφίμων οδηγεί σε σημαντική απώλεια τοπικών φορολογικών εσόδων”, τονίζει.

“Καλώ τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες των περιφερειών και των πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να διασφαλίσουν ότι θα τους στηρίξουν άμεσα με ένα δίκαιο μέρος των κεφαλαίων που θα διαθέσουν η ΕΤΕπ και ο ESM”, αναφέρει.

“Ζητώ επίσης ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει ένα σκέλος για τα τοπικά δημόσια οικονομικά και θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων μας. Η επιτροπή μας θα υποβάλει τις προτάσεις της για ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης με βάση τον προϋπολογισμό της ΕΕ το συντομότερο δυνατό, βασιζόμενο στην άμεση εμπειρία και την ανατροφοδότηση των μελών της στην πρώτη γραμμή”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Το πακέτο με μέτρα στήριξης της οικονομίας θα επαναληφθεί τον Μάιο, ίσως και διευρυμένο, λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: