Οι …συγκρατημένες δωρεές των Ελλήνων επωνύμων και τα …ψιλά του γερμανικού Lidl: Απαιτούνται ευεργέτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (Α) επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με κορονοϊό, Δευτέρα 06 Απριλίου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Ρίχνοντας μια ματιά στις δωρεές του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας στη  μάχη κατά του κορωνοιού, ομολογώ ότι δεν εντυπωσιάστηκα.

Απλούστατα γιατί στη μακρά λίστα που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν υπήρχε τίποτα εντυπωσιακό. Τίποτα για να σε κάνει να αναφωνήσεις και να πεις:  «Ρε συ, τούτοι εδώ το εννοούν. Προσέφεραν (λέμε τώρα…) το 10% των ετήσιων κερδών τους για να σωθεί ο κοσμάκης»…

Πολύ μακριά ευεργεσίες τέτοιας τάξης και μεγέθους από τους σύγχρονους «εθνικούς ευεργέτες» των μεγάλων επιχειρήσεων που ανακάλυψαν την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» για να χρυσώνουν το χάπι της ασύδοτης εμπορικής τους πρακτικής.

Η εντυπωσιακότερη δωρέα ήταν αυτή της ΔΕΗ. Πέντε εκατομμύρια ευρώ. Την έδωσε ο διοικητής της, αφού πρώτα φρόντισε να πολλαπλασιάσει τον μισθό του. Ανέξοδα βέβαια και τα δύο. Και τον μισθό του και τις δωρεές, ξένη τσέπη τους πληρώνει. Αυτή του Ελληνα φορολογούμενου.

  • Αρα η «γενναιοδωρία» της ΔΕΗ δεν μετράει. Το δημόσιο δίνει στο…δημόσιο για να κάνει δημόσιες σχέσεις το χρυσοπληρωμένο golden boy από τη Ρουμανία και να πανηγυρίζει στα αεροδρόμια ο Χατζηδάκης  που τον έφερε για να κατεβάσει τους διακόπτες…

Αμ και οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος; Με λίγες εξαιρέσεις προσέφεραν…παροχή σε είδος! Τις γνωστές εκπτώσεις δηλαδή για τους πελάτες, παλιούς και καινούργιους, που πλήττονται από τον κορωνοιό…Κοινωνική προσφορά αμφίβολης ωφέλειας , αλλά σίγουρη τσάμπα διαφήμιση.

Για να μην είμαι άδικος, υπήρξαν και αξιοπρεπείς δωρέες εταιρειών. Μεγάλων και μικρότερων. Κυρίως σε νοσοκομειακό και υγειονομικό υλικό. Αυτό δηλαδή που έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από κάθε τι η χώρα.

Βεβαίως για πολλούς θα ανέμενα περισσότερα. Ιδίως τις μεγάλες οικογένειες της χώρας κάποιες απ΄τις οποίες διαθέτουν και κοινωφελή ιδρύματα. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, για παράδειγμα, που αυτή την περίοδο επωμίζεται και εθνική αποστολή προσέφερε -με καμάρι- ένα εκατομμύριο ευρώ. Οσα ακριβώς ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Μωχάμεντ Σαλάχ στο σύστημα υγείας της χώρας του…

Οι Ελληνες εφοπλιστές με το ζόρι κατάφεραν να μαζέψουν 10 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένου και αυτού της κυρίας Αγγελοπούλου). Ορισμένοι από αυτούς έδωσαν λιγότερα και από όσα ξοδεύουν ένα Σαββατοκύριακο στη Κουρσεβέλ να πάνε να ακούσουν μια πενιά από τον Αντώνη Ρέμο…

Δέκα εκατομμύρια δολάρια προσέφερε μονομιάς ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Ράλφ Λόρεν για τα νοσοκομεία της πατρίδας του. Και δεν είναι ο πλουσιότερος επιχειρηματίας των ΗΠΑ. Πολύ κοντά στη λίστα Forbes με κάποιους δικούς μας. Τις ισχυρότερες φαμίλιες της Ελλάδας που θα περίμενε κανείς να είναι πρώτες στην χρηματοδότηση της εθνικής προσπάθειας για ένα τέτοιο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Πάντα βεβαίως υπάρχουν και τα χειρότερα. Οι «δωρεές-προκλήσεις». Όπως η φάρσα του γερμανικού Lidl που καυτηρίασε χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία».

  • Την ώρα που τα σούπερ μάρκετ είναι από τους ελάχιστους επιχειρηματικούς κλάδους που ευνοήθηκαν από το lock down και ειδικά η γερμανική αλυσίδα που γιγαντώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα έπρεπε για λόγους φιλότιμου και ευθιξίας προς τον ελληνικό λαό να διαθέσει κάποια από τα υπερκέρδη της, θεώρησε σκόπιμο να δώσει …χαρτζιλίκι 100 χιλ. ευρώ. Οσα δηλαδή, ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο Κογκολέζος Ρομελού Λουκακού  δώρισε σε ένα μόνο νοσοκομείο του Μιλάνου.

Όμως η Lidl υπαινίχθηκε ότι έπεται …συνέχεια. Ξέρουμε. Πλουσιοπάροχη. Οπως αυτή με τις επενδύσεις της Ζήμενς… Απορώ πώς με τέτοιο θράσος οι Γερμανοί έχουν την απαίτηση να πουλάνε σε Ελληνες. Δυστυχώς όμως τα καταφέρνουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Δεν συγχωρείται πισωγύρισμα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό: Ποιά είναι η καλύτερη λύση για το άσυλο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: