Η Πολεμική Αεροπορία στρέφει την προσοχή της στις υπερπτήσεις και τις επερχόμενες αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη

File photo: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδίδεται εντός της ημέρας. Φωτογραφία: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Εβδομάδες αποφάσεων και κινήσεων είναι οι επόμενες και αφορούν την προκλητική στάση που διατηρεί η Άγκυρα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα των υπερπτήσεων που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία 30 χρόνια είναι ένα από τα κύρια, με την Πολεμική Αεροπορία να παίρνει τα σκήπτρα των ακόμη πιο δυναμικών απαντήσεων στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Με τις διαθεσιμότητες ιπταμένων και μαχητικών αεροσκαφών να είναι σε πολύ ανώτερα επίπεδα από αυτά που υπάρχουν στην Τουρκία, τα «γεράκια» των πολεμικών μοιρών γνωρίζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους ώστε να γίνουν ακόμη πιο αποτρεπτικοί.

Φυσικά το γεγονός πως η Τουρκία τις περισσότερες φορές κάνει άνω κάτω τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών με μόλις δυο ή τέσσερα μαχητικά, για τους υπερασπιστές τ’ ουρανού είναι το ίδιο ακριβώς, παρά το γεγονός της ένδειας που φαίνεται από την απέναντι πλευρά.

  • Από τα δεδομένα μάλιστα που διατηρεί η Πολεμική Αεροπορία φαίνονται οι αριθμοί των αεροσκαφών της Τουρκίας το πως έχουν κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο την τελευταία χρονιά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Όμως ακόμη και με τους αριθμούς στο ναδίρ, οι παραβιάσεις γίνονται και πολύ περισσότερο πραγματοποιούνται πλέον οι υπερπτήσεις.

Ότι θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στην ηγεσία και σκοπός της είναι αν όχι να το σταματήσει, να υπάρξει περιορισμός.

Το πως μπορεί να γίνει, είναι μια απάντηση που δεν τη δίνουν στη δημοσιότητα οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχει ο τρόπος ώστε να γίνει κατανοητό πως οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν για να τοποθετούνται και να μην ξεπερνιόνται και σκοπός τους είναι αυτό να το εδραιώσουν άμεσα.

Η Αθήνα ήδη κινήθηκε διπλωματικά τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των υπερπτήσεων και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί παράλληλα με την στάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Τα βλέμματα στραμμένα το όριο του FIR με τη Λιβύη

Την ίδια στιγμή και ταυτόχρονα με το Πολεμικό Ναυτικό, τα «γεράκια» έχουν σε εγρήγορση όλες τους τις αισθήσεις λόγω των επερχόμενων εξελίξεων στη Λιβύη.

Από το Μεγάλο Σάββατο γράψαμε τις εκτιμήσεις του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ιπταμένων από τις Πολεμικές Μοίρες, μετά τη δημοσιοποίηση της αεροναυτικής άσκησης της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, που έλεγαν ότι αυτή η άσκηση με τον τρόπο που διεξήχθη προσομοίαζε ως επιχείρηση κατά της Λιβύης, με την υποστήριξη ιπτάμενων τάνκερ για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο με αεροπορικά πλήγματα κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Και ταυτόχρονα η Τουρκία δεν ξεχνά κανείς ότι διατηρεί τις πέντε φρεγάτες στ’ ανοιχτά της Λιβύης, οι οποίες επιχειρούν κατά περίπτωση στο πλευρό του Σάρατζ.

Η 115 Πτέρυγα Μάχης, με τα F-16 Block 52 plus έχει ήδη λάβει εντολή να διατηρήσει υψηλές διαθεσιμότητες ιπταμένων και αεροσκαφών ανά πάσα ώρα και στιγμή, ώστε να ελέγχει πάντοτε ότι ύποπτο διαπιστωθεί να πετά ακόμη και στο όριο του FIR Αθηνών, το οποίο φτάνει εκατοντάδες μίλια νοτιότερα και ανατολικά από την Κρήτη.

Άλλωστε τα Ελληνικά αεροσκάφη σχεδόν σε «κλειστό σχηματισμό» είχαν το Τουρκικό C-130 που κινήθηκε εντός του FIR μέχρι να υπακούσει και ν’ αποχωρήσει.

Και την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό που ήδη εδώ και καιρό βρίσκεται ενισχυμένο και προωθημένο στην Κρήτη και τα νοτιοανατολικά νησιά της Ελληνικής επικράτειας, έχει τον διπλό ρόλο.

Από την μια το μεταναστευτικό κι από την άλλη τις Τουρκικές κινήσεις μονάδων επιφανείας ή και ύποπτων εμπορικών που διέρχονται ανάμεσα από τα νησιά. Βεβαίως πάντοτε όσα εμπορικά κινούνται από την Τουρκία προς τη Λιβύη δεν κάνουν το λάθος να περάσουν πιο κοντά από τα 6 ν.μ. από Ελληνικό νησί κινούμενα πάντοτε σε διεθνή ύδατα, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η τουρκική ακτοφυλακή σε ρόλο δουλέμπορου στ’ ανοιχτά από τη Λέσβο: Παρέμβαση πυγμής από Λιμενικό και Ε.Δ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: