Η πανδημία έφερε στο φως το πραγματικό πρόσωπο της Κίνας: Για το μεγάλο κινέζικο ψέμα, γράφει η Le Figaro

File Photo: Ο πρόεδρος της Κινας, Σι Ζιπινγκ στο Πεκίνο. EPA, XINHUA, LI XUEREN




Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο φως το πραγματικό πρόσωπο της Κίνας, αυτό ενός εθνικιστικού και αυταρχικού καθεστώτος, που ελέγχει όλους τους μοχλούς εξουσίας και τις παραμικρές ενέργειες του λαού της, γράφει η εφημερίδα Le Figaro, σε κείμενο του Sébastien Falletti.

«Η κρίση είναι μια άνευ προηγουμένου πολιτική δοκιμασία για τον Xi Jinping», δηλώνει ο Zhang Lifan, ανεξάρτητος ιστορικός στο Πεκίνο.

Από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Κίνας το 1949, πολλοί κατάφεραν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές προπαγάνδας, παραμένοντας επιφυλακτικοί στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά αυτή τη φορά η λογοκρισία έχει στοιχίσει χιλιάδες αθώες ζωές, συχνά έντιμους «πατριώτες», όπως ο Zhang Lifaβετεράνος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

«Ο Xi προσπαθεί να μετατρέψει την ήττα του σε νίκη, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως  παγκόσμιο ηγέτη. Ωστόσο, η επιδημία κινδυνεύει να προκαλέσει μια εσωτερική οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία τελικά μπορεί να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κόμματος», εκτιμά ο Zhang Lifan.

Υπό πίεση, το Πεκίνο δείχνει τη δύναμή του, με αύξηση των στρατιωτικών ελιγμών ανοιχτά της Ταϊβάν ή με μαζική σύλληψη υποστηρικτών της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, λες και ο κορωνοϊός ήταν το τελευταίο γκονγκ, που ανακοίνωσε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σημειώνει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Xi Jinpingchampion dune Chine «rouge vif» 

Κορωνοϊός: το μεγάλο κινέζικο ψέμα

Από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη Γουχάν, τον περασμένο Δεκέμβριο, το κινεζικό καθεστώς δεν είπε ποτέ την αλήθεια, τουλάχιστον ως προς τρία σημεία: την εμφάνιση, το μέγεθος και την αποτίμηση της πανδημίας, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

Ας το πούμε ευθέως: ο ιός δεν είναι ένα βακτηριολογικό όπλο που φτιάχτηκε σκόπιμα από τις ασιατικές βιομηχανίες όπλων. Το γονίδιο  του ιού δείχνει ότι είναι φυσικής προέλευσης, αλλά από την άλλη πλευρά, παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες  γύρω από την εμφάνισή του και η κριτική για το Πεκίνο αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Coronavirusle grand mensonge chinois

«Θα πρέπει να απαιτήσουμε από την Κίνα αποζημίωση για τη ζημιά που υποστήκαμε»…

Παρά την έκταση της κινεζικής προπαγάνδας, οι Δυτικοί πρέπει να αποσαφηνίσουν την ευθύνη της Κίνας για την εξάπλωση του ιού, δηλώνει ο Francis Journot, ιδρυτής του  ιστότοπου www.collectivite-nationale.fr., θεωρώντας απαραίτητο να συναφθεί συμφωνία, ώστε να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro:

Ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ αυτήν τη στιγμή, απασχολημένος με την προστασία του εαυτού του, τη διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας του ή την ταφή των νεκρών τους, αλλά η δυσαρέσκεια και η εχθρότητα απέναντι στον Xi Jinping και την Κίνα θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναδειχθούν έντονα. 

ΠΗΓΗ: «Nous devrons exiger de la Chine une réparation du préjudice subi»

Σχεδόν 194.000 οι νεκροί από τον κορωναϊό σε όλο τον κόσμο: 2,77 εκατομμύρια τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: