Η Ολλανδία, “κακός αστυνομικός” για τη Γερμανία: Καυγάς για τα “κορωνο-μόλογα”, διχασμός σε “βάρειους” και “νότιους”

Χωράφια γεμάτα τουλίπες στην Ολλανδία. Αλλά δεν υπάρχει κανείς για να τις αγοράσει. EPA, KOEN VAN WEEL




Η πανδημία του κορωνοϊού έχει βαθύνει τις προϋπαρχουσες εντάσεις μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρωζώνη, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal (κείμενο των Yaroslav Trofimov, Bojan Pancevski).

Η Ιταλία και η Ισπανία φοβούνται μήπως η κρίση λόγω κορωνοϊού μετατραπεί σε κρίση χρέους και ζητούν την έκδοση ευομολόγων. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αντιστέκονται, με τη Γερμανία να αφήνει τη Ολλανδία να παίζει τον ρόλο του κακού αστυνομικού. 

Η πολιτική τάξη της Γερμανίας ανησυχεί πως με την αμοιβαιοποίηση του χρέους, το κοινοβούλιό της θα χάζει τον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων. Στο μεταξύ το SPD είναι διχασμένο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz είναι κατά των κορωνοομολόγων, ενώ ο νυν και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος υπέρ.

«Καλύτερα Ευρωοομόλογα και κορωνοομόλογα παρά μια κατεστραμμένη ΕΕ» έγραψε ο Sigmar Gabriel στο twitter.

ΠΗΓΗ: Coronavirus Crisis Threatens to Split an Already Fractured EU

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Les Echos (Lucie Robequain) σχολιάζει την απόφαση των 19 για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού λέγοντας ότι η μόνη καινοτομία που υιοθετήθηκε είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρότεινε η Γαλλία, καθώς κάθε άλλο μέτρο που έχει αποφασιστεί είναι εμπνευσμένο από την κρίση του 2009.

Πίσω όμως από αυτά τα νέα μέσα κρύβεται μια διαμάχη που μόλις ξεκίνησε μεταξύ Βορρά και Νότου. Για το Παρίσι, η αποδοχή των νέων μέσων είναι σαν το Δούρειο ίππο που θα αυξήσει την πίεση στο «κλαμπ των σκληροπυρηνικών».

Τα μέσα αυτά θα λάβουν σάρκα και οστά σύντομα. Δεν πρέπει να επαναληφθούν όμως τα λάθη του 2008 όταν ορισμένες χώρες ανέκαμψαν γρηγορότερα από άλλες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών. Εάν αυτό ξανασυμβεί, το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται.

ΠΗΓΗ: Coronavirus : trois mots pour sauver l’Europe

Ο Ολλανδός συνεχίζει να ομιλεί για κανόνες και προϋποθέσεις: Θα είναι ή όχι αμοιβαία τα χρέη, είναι το βασικό ερώτημα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: