Η νέα ευκαιρία για την Ελλάδα μετά την παγκόσμια κρίση: Πότε θα μάθει να αξιοποιεί τις επιτυχίες της;

Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Κορίνθου φορούν εν ώρα εργασίας, μάσκες μίας χρήσης για την προστασία τους από τον κορονοϊό, Κυριακή 05 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

Η Ιστορία πάντα προχωρούσε μέσα από γεγονότα που είχαν τεράστιο αντίκτυπο. Συνήθως αυτός ο αντίκτυπος ήταν πολύ ισχυρός επειδή ήταν άγνωστος πριν από την εμφάνισή του. Γι’αυτό και πάντα μετά από μεγάλες κρίσεις, οι ιδεολογίες άλλαζαν, όπως κάθε συλλογικό ή προσωπικό αφήγημα.

Μετά από μεγάλες καταστροφές έρχεται η άνθιση. Αυτή η πανδημία σε κάποιες χώρες δεν έχει φτάσει καν στα μισά της και η στατιστική είναι εναντίον της πορείας αυτής της παγκόσμιας απειλής. Επόμενη μέρα όμως θα υπάρξει και αυτό σημαίνει οτι η πολιτική ποτέ δεν σταματάει.

Όταν τελειώσουν όλα όσα εξελίσσονται μπροστά μας, κράτη, εταιρείες, ομάδες πίεσης κ.ο.κ, θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την επόμενη μέρα. Ο ανταγωνισμός είναι η σταθερά πάνω στην οποία εξελίσσονται όλα τα διεθνή γεγονότα. Η Ελλάδα έχει χρέος να προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της και να ισχυροποιήσει τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση.

  • Κεφαλαιοποιώντας την καλή εικόνα.

Μαζί με την πανδημία εξελίσσονται παράλληλα φάρσες και τραγικές ειρωνείες, τέτοιες που μόνο το ιστορικό φαινόμενο μπορεί να δημιουργεί. Η Ελλάδα που τόσα χρόνια ταλαιπωρήθηκε για να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας, η Ελλάδα που υπέστη διασυρμό από εφημερίδες όπως η Bild γιατί είχε ελλείψεις, σήμερα αντιμετωπίζεται με θαυμασμό και δέος.

Στα σύνορα με την Τουρκία, η Ελλάδα ξεμπρόστιασε το πόσο φαιδρή ήταν η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Στην πανδημία, η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα του δυτικού κόσμου με διαφορά.

Τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, δεν αργοπόρησαν και ο λόγος είναι απλός:

  • Σαν Ελληνισμός δε βάλαμε ποτέ σε μια ζυγαριά τον άνθρωπο με τα όσα παράγει. Πάντα ο Άνθρωπος ήταν το μέτρο των πάντων. Δίλημμα που απασχόλησε άλλες χώρες για το αν θα έπρεπε να σωθεί η οικονομία ή ”κάποιοι γέροι”, δε θέσαμε ποτέ. Η ασφάλεια της πατρίδας μας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έχει προκαλέσει τον θαυμασμό. Αυτή η καλή εικόνα που δε χρειάζεται ”τόνους” δημόσιας διπλωματίας, οφείλει να κεφαλαιοποιηθεί.

Ακόμη και στα όσα γράφουν οι κοντυλοφόροι του κράτους-ταραξία της Μεσογείου για δήθεν θανάτους, στην διεθνή κοινή γνώμη, με αυταπόδεικτο τρόπο θα φανούν ως ό,τι είναι. Ψέματα. Μια χώρα που θυσιάζει την πολύπαθη οικονομία της για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές, δεν γίνεται να ”δολοφονεί”.

  • Η υγεία ως πρώτο συλλογικό αγαθό της γειτονιάς μας.

Η Ελλάδα διεκδικεί περιφερειακό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Για την ακρίβεια, στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούμε να είμαστε ένα key-state όπως αναφέρεται και στην προσεκτική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο East Med for Security and Energy Act.

Στα Βαλκάνια η Ελλάδα μπορεί να είναι η περιφερειακή δύναμη που θα ενώνει την Χερσόνησο του Αίμου με τη Μεσόγειο και με τον Ευρωπαϊκό Νότο. Ας είμαστε ειλικρινείς και ό,τι και αν ακούμε από ”οπαδούς”, ας κάνουμε πως δεν το ακούμε πλέον. Η Ε.Ε θα αλλάξει πολύ σύντομα.

  • Ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι εδώ και καιρό de facto αποκομμένος από τη γερμανική αδιαφορία που χειρίζεται την Ε.Ε σαν όχημα για τις δικές της business αλλά όταν κάτι χαλάει, το αφήνει στη μοίρα του.

Τα Βαλκάνια που διακαώς ήθελε η Γερμανία να εντάξει στην Ε.Ε για να μπορεί να διοικεί τον Ευρωπαϊκό Νότο -έχοντας αντιπροσώπους χώρες οι οποίες έχουν τον εθνικισμό ως σημαία τους, όπως η Αλβανία και το γειτονικό κρατίδιο με το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να πληρούν καν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης- θα είναι σφαίρα επιρροής που δε θα μπορεί να αγγίξει η Γερμανία.

Η Ελλάδα και η Αυστρία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Η υγεία ξαναμπαίνει στο προσκήνιο σαν συλλογικό αγαθό. Η ασφάλεια των πολιτών θα αρχίζει από την υγεία και έτσι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια πρόκληση η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής γι’αυτήν. Μπορεί να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, επαναπατρίζοντας αρκετούς συμπατριώτες μας γιατρούς που μεγαλργούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Αυτό που κάνει η Κίνα στον κόσμο, οφείλει η Ελλάδα να το κάνει στα Βαλκάνια. Το ελληνικό κράτος αυτήν την περίοδο έρχεται κοντά με την ιδιωτική πρωτοβουλία και πρέπει αυτή η προσέγγιση να λειτουργήσει σαν αρχή για μια σύμπραξη η οποία θα δώσει οφέλη σε όλους.

  • Το βλέμμα στο ΝΑΤΟ και τελικά, στην Τουρκία.

Στο ΝΑΤΟ έλαβε χώρα μια συζήτηση για το πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας. Σίγουρα αν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιθυμεί να αποφύγει την επαλήθευση της ”προφητείας” του Kenneth Waltz που έκανε λόγο για τη νομοτελειακή διαλύσή του, οφείλει να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση νέων απειλών.

Όπως έχουμε ξαναπεί, μια τέτοια πανδημία θα μπορεί να γίνει στο μέλλον ως βιολογικός πόλεμος και η ”μαγιά” υπάρχει ήδη και μας το απέδειξε η Τουρκία. Εκτοπισμοί πληθυσμών με στόχο την παραβίαση συνόρων και την δημιουργία καταστάσεων χαοτικών για το έθνος-κράτος που τις υφίσταται. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνεύσεων, ο Pascal Boniface στο βιβλίο του ”Οι Πόλεμοι του Αύριο” έχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τους βιολογικούς και βακτηριολογικούς πολέμους.

Η Ελλάδα τόσο στον Έβρο και στο Αιγαίο, όσο και με την έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής της Τουρκίας, μπορεί να συνεισφέρει στην τεχνογνωσία του ΝΑΤΟ. Το προσφυγικό ζήτημα ιδεολογικοποιήθηκε από γνωστά κέντρα που έχουν επενδύσει στον κατακερματισμό των κοινωνιών, χρησιμοποιώντας fake news αλλά και ΜΚΟ που έχουν προς πώληση τον δικαιωματισμό και τον ανθρωπισμό.

  • Πλέον, η Ελλάδα όπως και κάθε άλλο έθνος-κράτος έχει ένα όπλο διπλωματικό και ταυτόχρονα πολύ πιο ανθρωπιστικό από αυτά που χρησιμοποιούσαν τα διάφορα κέντρα του ”οργανωμένου καλού και του διεθνούς οίκτου”. Το προσφυγικό ζήτημα έχει πλέον και υγειονομική διάσταση και όχι μόνο διάσταση που αφορά την ασφάλεια των κρατών. Ίσως η Τουρκία να μην μπορεί πλέον να κάνει όσα ονειρευόταν.

Το ζήτημα όμως για την Ελλάδα παραμένει ένα: Να μάθει να αξιοποιεί την κάθε επιτυχία της , να επενδύει σε αυτήν και να τελειώσει η εποχή στην οποία η Ελλάδα αντιδρούσε μόνο όταν έφτανε ο κόμπος στο χτένι. Για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακή δύναμη στη Χερσόνησο του Αίμου και για να βοηθήσει τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και στην πλευρά που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, χρειάζεται διορατικότητα και σχεδιασμός. Κάποτε προωθήσαμε τράπεζες, πολυκαταστήματα και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Ήλθε η ώρα να δημιουργήσουμε διαβαλκανικά κέντρα ερευνών που αφορούν την υγεία, νοσοκομεία και να αποκτήσουμε πιο ενεργό ρόλο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

(*)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ
Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

”Προέχει η οικονομία, ανόητε”: Το σλόγκαν που στοιχειώνει για 30 χρόνια την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: