Η Μαφία τρέφεται απ’ την κρίση και μοιράζει τρόφιμα στους φτωχούς της νότιας Ιταλίας: Επενδύει σε μελλοντικές ανταποδόσεις…

File photo: Γυναίκα προσφέρει τρόφιμα σε άστεγη στην Νάπολη. EPA/CIRO FUSCO




Καθώς η Ιταλία πολεμάει να κρατήσει την οικονομία της απ’ το χείλος της κατάρρευσης λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, η Μαφία φαίνεται να κερδίζει υποστήριξε σε περιοχές όπου διανέμει δωρεάν τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες που βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν ξεμείνει από χρήματα, προειδοποιούν οι αρχές της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν γνωστές συμμορίες της Μαφίας να διανέμουν κατ’ οίκον τρόφιμα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης σε Ιταλούς που χτυπήθηκαν άγρια από την πανδημία σε κάποιες απ’ τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, όπως την Καμπανία, την Καλαβρία, τη Σικελία και την Πούλια.

“Εδώ κι ένα μήνα, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και παμπ είναι κλειστά”, λέει στην  βρετανική εφημερίδα Guardian o Νικόλα Γκρατέρι, αξιωματικός της ειδικής δύναμης κατά της μαφία και επικεφαλής των διωκτικών αρχών στην Κατανζάρο.

“Εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν στην γκρίζα οικονομία, που σημαίνει ότι δεν έχουν εισπράξει τίποτε εδώ και πάνω από ένα μήνα και δεν έχουν ιδέα πότε θα γίνει δυνατό να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κυβέρνηση εκδίδει τα κουπόνια για αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών για να βοηθήσει τον κόσμο. Εάν το κράτος δεν επιταχύνει σύντομα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, η μαφία θα παρέχει η ίδια τις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας τον έλεγχό της πάνω στις ζωές των ανθρώπων”.

Από τα 3,3 εκ. άτομα που δουλεύουν αδήλωτα στην Ιταλία, το 1 εκατομμύριο ζει στο Νότο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που επικαλείται ο Guardian. Υπάρχουν αναφορές για ιδιοκτήτες καταστημάτων που πιέστηκαν να δώσουν δωρεάν τρόφιμα, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί ειδικές περιπολίες στα σούπερ μάρκετ για να εμποδίσει τις κλοπές.

Είναι πάμπολλα τα βίντεο που κυκλοφορούν με ανθρώπους στη Σικελία να διαδηλώνουν κατά της αδύναμης κυβερνητικής αντίδρασης, ή με ανθρώπους να χτυπάνε τις γροθιές τους στις προσόψεις τραπεζών στο Μπάρι περιμένοντας το βοήθημα των 50 ευρώ. Ολα αυτά ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κρίσης, μια φωτιά που η μαφία κάθε άλλο παρά θέλει να σβήσει.

Από τα πρώτα σημάδια της αυξανόμενης κοινωνικής αναστάτωσης, η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είχε δηλώνει ότι “η μαφία μπορεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη φτώχεια, στρατολογώντας ανθρώπους στις οργανώσεις της.”

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία στην Νάπολη ενέτεινε την παρουσία της στις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης, όπου άτομα της Καμόρα, της ναπολιτάνικης Μαφία, οργάνωσαν κατ’ οίκον παραδόσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Ηδη η εισαγγελία διέταξε έρευνα για μια ομάδα ατόμων που συνελήφθη την ώρα που έκανε διανομή αγαθών σε σπίτια.

Στο Παλέρμο, σύμφωνα με την εφημερίδα  La Repubblica, ο αδελφός νονού της Κόζα Νόστρα λέγεται ότι μοίραζε τρόφιμα στην γειτονιά Ζεν, μια περιοχή με γνωστή την εμπεδωμένη παρουσία της μαφία. Οταν έγινε γνωστό το γεγονός, ο ίδιος ο άνδρας υπερασπίστηκε τις πράξεις τους, γράφοντας στο Facebook ότι το μόνο που έκανε ήταν να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου που έκανε γνωστό το γεγονός.

“Οι μαφίες δεν είναι απλώς εγκληματικές οργανώσεις”, δηλώνει ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Είναι οργανώσεις που αποβλέπουν στο να διοικήσουν περιοχές και αγορές. Συχνά επικεντρώνεται η προσοχή στις οικονομικές δραστηριότητες της μαφίας ξεχνώντας ότι η δύναμη της μαφίας προέρχεται από το ότι έχει βάσεις σε τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται”.

Η διανομή πακέτων βοήθειας είναι μια τακτική τόσο παλιά όσο και η ίδια η μαφία, καθώς στον νότο της Ιταλίας οι διάφοροι νονοί αυτοπαρουσιάζονται στον κόσμο ως ευεργέτες και τοπικοί άρχοντες με ισχύ, αρχικά χωρίς να ζητούν τίποτε ως αντάλλαγμα.

Οι νονοί ξέρουν πως για να κυβερνήσουν πρέπει να ενδιαφέρονται για τους κατοίκους της περιοχής τους. Και το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση υπέρ τους. Στα μάτια του κόσμου, ο νονός που χτυπάει την πόρτα προσφέροντας τρόφιμα είναι ένας ήρωας.

Κι ο νονός ξέρει ότι στη συνέχεια θα μπορεί να στηριχτεί στην υποστήριξη αυτών των οικογενειών, όταν χρειαστεί, όταν για παράδειγμα, η μαφία θα θέλει τη στήριξη ενός συγκεκριμένου πολιτικού στις εκλογές στον οποίον υπολογίζει να προωθήσει τα συμφέροντά ΄της…

Οπως δηλώνει ο Βαρέζε, οι “διανομές αυτές της μαφίας δεν είναι δώρα. Η μαφία δεν κάνει τίποτε απ’ την καλή της την καρδιά. Είναι χάρες που όλοι όσοι τις δέχθηκαν θα πρέπει να τις ανταποδώσουν με τη μια ή την άλλη μορφή, βοηθώντας ένα φυγά, κρατώντας ένα όπλο, κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών…

Πηγή: The Guardian

Φαινόμενα εξτρεμισμού και κοινωνικής έντασης φοβάται η Ρώμη λόγω οικονομικής κρίσης

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: