Η κρίση απειλεί να πλήξει την Ελλάδα με βάναυση ορμή στην “αχίλλειο πτέρνα της”, που είναι ο τουρισμός…

FILE PHOTO: Σκάφος του Λιμενικού . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung (Tobias Zick), που επισημαίνει «τις επιτυχίες στη συγκράτηση της επιδημίας» στην Ελλάδα, προβλέπει ότι το «οικονομικό σοκ της πανδημίας εξακολουθεί να απειλεί να πλήξει τη χώρα με βάναυση ορμή» στην «αχίλλειο πτέρνα της», τον τουρισμό.

Εισαγωγικά σημειώνεται ότι οι ειδήσεις του τρόμου για τον κορωνοϊό έχουν μία ακόμα αρνητική διάσταση στην περίπτωση της Ελλάδας. Πολλοί καταυλισμοί προσφύγων στη χώρα, μερικοί εκ των οποίων υπερπλήρεις, βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί σε αυτούς ο ιός ή επειδή υπάρχει φόβος για ξέσπασμα επιδημίας.

Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Χίο το Σαββατοκύριακο, αφότου μια 47χρονη γυναίκα από το Ιράκ πέθανε από πυρετό μετά από πολυήμερη ασθένεια. Ο θυμός των διαδηλωτών πυροδοτήθηκε από τη φήμη ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Ακούστηκαν κατηγορίες ότι οι Αρχές δεν είχαν προστατεύσει επαρκώς τους άλλους κατοίκους. Η γυναίκα ελέγχθηκε για τον Covid-19 και βρέθηκε αρνητική -αλλά το περιστατικό δείχνει πόσο τεταμένη είναι πλέον η κατάσταση.

Η χώρα στο σύνολό της βρίσκεται σε συγκριτικά καλή θέση σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Ελλάδα κατέγραψε τον 115ο θάνατο από τον Covid-19, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 2.230 σε σύνολο 11 εκ. κατοίκων. Σε σύγκριση με την Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γαλλία, πρόκειται για σχεδόν αμελητέους αριθμούς.

Η χώρα έχει το ίδιο υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων με την Ιταλία, ενώ το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται εν μέρει σε άθλια κατάσταση, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μέτρων λιτότητας. Όταν ο ιός έφτασε στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, η απογραφή κατέδειξε ότι η Ελλάδα είχε συνολικά μόνο 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ευπάθειας της χώρας, η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίς τη λήψη ριζικών μέτρων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή τον Ιανουάριο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι Αρχές άρχισαν από νωρίς να ελέγχουν και να απομονώνουν τα ύποπτα περιστατικά, με ιδιαίτερη έμφαση στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο απαγορεύτηκαν, τα σχολεία έκλεισαν στις 4 Μαρτίου, πολύ πριν οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να πράξουν το ίδιο. Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησαν εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια και μουσεία. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο περιορισμό της οικονομικής και κοινωνικής ζωής -με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις σε μια οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την πολυετή βαριά κρίση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παρατηρητές, η λήψη αποφασιστικής δράσης νωρίς ήταν καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Η καμπύλη εξομαλύνθηκε πριν καν αρχίσει να ανεβαίνει εκθετικά.

Επιπλέον, η Αθήνα έχει επιταχύνει σημαντικά τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις υπό τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, με πρώτη απ’ όλα μια ψηφιακή πρωτοβουλία για περιορισμό της διαβόητης και παραλυτικής γραφειοκρατίας. Στα τέλη Απριλίου, δύο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, η κυβέρνηση εγκαινίασε μια ηλεκτρονική πύλη που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά για έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό γάμου ή το πιστοποιητικό διαμονής.

Η πρώιμη υιοθέτηση της πλατφόρμας μπορεί να συμβάλει «να προφυλαχθούν οι ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς οι πολίτες θα μένουν πλέον στο σπίτι αντί να εκτίθενται στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επισκεπτόμενοι δημόσιες Υπηρεσίες. Αλλά και οι περιορισμοί εξόδου πλέον ρυθμίζονται επίσης εν μέρει ψηφιακά: Αν κάποιος θέλει να βγει από το σπίτι για να ψωνίσει, για παράδειγμα, θα πρέπει να συμπληρώνει εκ των προτέρων μια φόρμα αίτησης, ενέργεια που είναι πλέον δυνατή και μέσω SMS.

Αλλά ακόμα κι αν η Ελλάδα έχει αποφύγει μέχρι τώρα ένα τεράστιο κύμα θανάτου από τον κορωνοϊό, το οικονομικό σοκ της πανδημίας εξακολουθεί να απειλεί να πλήξει τη χώρα με βάναυση ορμή. Η Αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Περίπου το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το 2018 οφειλόταν στον τουρισμό, κάθε τέταρτη δουλειά στη χώρα εξαρτάται από αυτόν, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου ο τομέας αντιπροσωπεύει το 90% του ΑΕΠ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιτυχίες στη συγκράτηση της επιδημίας, πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν την ελπίδα ότι η τουριστική σεζόν 2020 δεν θα χαθεί εντελώς, αλλά θα ξεκινήσει με καθυστέρηση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο -αλλά αυτό εξαρτάται, όπως είπε ο Π/θ, Κ. Μητσοτάκης στην Καθημερινή, «όχι μόνο από τις εξελίξεις στην Ελλάδα» -αλλά και από τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, «όλες τις χώρες, από τις οποίες έρχονται πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο».

Η Ελλάδα έχει και πάλι περισσότερα δικά της αποθεματικά απ’ ό,τι πριν από λίγα χρόνια, ενώ απολαμβάνει και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη: η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ. Ο Π/θ Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη -αλλά: «Η άνοδος το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση το 2020».

ΠΗΓΗ: Griechenland fürchtet die wirtschaftlichen Schockwellen der Krise

Πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να «αποφύγει τα χειρότερα» από τον κορωναϊό: Άρθρο του περιοδικού TIME

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: