Η Κίνα απειλεί με εμπορικό μπούκοτάζ την Αυστραλία γιατί ζητεί έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας απ’ το Πεκίνο

File Photo: Κινέζοι νοσοκόμοι σε τελετή αποχαιρετισμού της επαρχία Ουχάν, όπου υπηρέτησαν για τουλάχιστον δύο μήνες/EPA/ROMAN PILIPEY




Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία προειδοποίησε σήμερα ότι η διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το Πεκίνο την πανδημία του κορωναϊου μπορεί να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ εκ μέρους των Κινέζων καταναλωτών.

Η Αυστραλία συντάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε και αυτή τη διενέργεια έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια Covid-19, η οποία εμφανίστηκε στην Κίνα, εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.

Ειδικότερα, οι δύο χώρες κατηγορούν την Κίνα ότι δεν αντέδρασε με αποτελεσματικό τρόπο τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας και ότι ελαχιστοποίησε τις συνέπειές της στην επικράτειά της.

Ο Τσενγκ Τζίνγκιε προειδοποίησε πως το αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας είναι «επικίνδυνο».

«Ο κινεζικός λαός αισθάνεται αδικημένος, κατάπληκτος και απογοητευμένος από αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η Αυστραλία», δήλωσε σε συνέντευξη στην Australian Financial Review.

«Αν αυτό πάει από το κακό στο χειρότερο, οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να πάνε σε μια χώρα τόσο λίγο φιλική με την Κίνα. Οι τουρίστες μπορεί να έχουν αμφιβολίες», είπε.

«Επαφίεται στον λαό να αποφασίσει. Ίσως οι μέσοι άνθρωποι να πουν ‘Γιατί πρέπει να πίνουμε αυστραλέζικο κρασί; Να τρώμε αυστραλέζικο βοδινό'”, υπογράμμισε ο πρεσβευτής.

Ο Τσενγκ άφησε επίσης να πλανάται μια απειλή για τον αριθμό των Κινέζων που, σε τελική ανάλυση, θα μπορούν να σπουδάζουν σε αυστραλέζικα πανεπιστήμια.

Οι Κινέζοι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για την τεράστια ήπειρο-νησί αλλά η παρουσία τους απειλείται ήδη από τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να περιοριστούν τα ταξίδια λόγω της πανδημίας.

«Οι γονείς των φοιτητών αυτών μπορεί να αναρωτηθούν αν αυτό το μέρος είναι το καλύτερο για να στείλουν τα παιδιά τους αν δεν είναι δείχνουν συμπάθεια (προς αυτά) ή ακόμη αν είναι εχθρικοί», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Καμπέρα, οι σχέσεις των οποίων ήταν ήδη τεταμένες.

Αντανακλούν επίσης τη βούληση μιας νέας γενιάς Κινέζων διπλωματών να υπερασπιστούν με επιθετικό τρόπο και δημοσίως τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος, αν όχι να χρησιμοποιήσουν τον μοχλό της κινεζικής οικονομικής δύναμης.

Από την πλευρά της, η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν δήλωσε σήμερα πως η Αυστραλία έκανε μια «κατ΄αρχήν έκκληση» για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το ξέσπασμα της COVID-19, που ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν.

  • «Απορρίπτουμε οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι ο οικονομικός εκβιασμός είναι η κατάλληλη απάντηση σε μια έκκληση για μια τέτοια αποτίμηση, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι η παγκόσμια συνεργασία», είπε η Πέιν.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το αυστραλέζικο κρασί και το βοδινό. Στη διάρκεια των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα το 2018, το αυστραλέζικο κρασί αντιμετώπισε καθυστερήσεις εισαγωγής στην Κίνα ενώ ορισμένες εξαγωγές αυστραλιανού βοδινού είχαν ανασταλεί προηγουμένως για κάποιο διάστημα.

Η Πέιν είπε πως μια «ειλικρινής αποτίμηση» της πανδημίας θα αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα απέρριψε το αίτημα της Αυστραλίας για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ απέρριψε κάθε «αμφισβήτηση της διαφάνειας της Κίνας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης».

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απέρριψε τις εκκλήσεις για τη διενέργεια έρευνας, αν και δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Αυστραλία.

  • «Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που ανέφερε περιστατικό της COVID αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός προήλθε από την Κίνα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να προωθήσουν τη λεγόμενη έρευνα που δεν συνάδει με ένα διεθνές κλίμα συνεργασίας και οι πολιτικοί ελιγμοί τους δεν θα επιτύχουν», είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Παριστάνει το “θύμα” παγκόσμιας παραπληροφόρησης η Κίνα: Απορρίπτει τις καταγγελίες της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: