Οι φωτιές κοντά στο Τσερνόμπιλ δεν θέτουν κίνδυνο για την υγεία λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ. EPA, STR




Η ακτινοβολία από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία δεν θέτει “κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία”.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, βάσει των στοιχείων που προσκόμισε η Ουκρανία.

Η κύρια φωτιά ανάμεσα σε πολλές πυρκαγιές κατασβέστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε προχωρήσει βαθιά εντός της ζώνης αποκλεισμού 30 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος κόσμο το 1986. Μικρότερες πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, ανακοίνωσαν απόψε οι αρχές.

Εικόνες από το σημείο έδειχναν σύννεφα καπνού πάνω από το καμένο τοπίο, και ακτιβιστές του περιβάλλοντος δήλωσαν ότι η καύση μολυσμένων δέντρων και άλλης βλάστησης θα μπορούσε να διασκορπίσει ραδιενεργά σωματίδια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία.

“Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ζώνη Αποκλεισμού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία δεν οδήγησαν σε επικίνδυνη αύξηση των ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα”, επισημαίνει σε ανακοίνωση η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η ΙΑΕΑ, με έδρα τη Βιέννη, που δρα ως το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια και έχει στόχο να ενθαρρύνει την ειρηνική χρήση της, δήλωσε ότι στηρίζει την εκτίμησή της στα δεδομένα που παρείχε η Ουκρανία.

Η ΙΑΕΑ δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι “η αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας που μετρήθηκε στη χώρα ήταν πολύ χαμηλή και δεν έθετε κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

Υπήρξαν “μερικές μικρές αυξήσεις στην ακτινοβολία”, ανέφερε η ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι η Κρατική Πυρηνική Ρυθμιστική Επιθεώρηση της Ουκρανίας διαπίστωσε ότι “η συγκέντρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα παρέμεινε κάτω από τους κανόνες ασφαλείας από την ακτινοβολία της Ουκρανίας”.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιένη, Αυστρία

 

7 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της Air France-KLM ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: