Η FAZ για ευρωομόλογα: Όποιος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, δύσκολα το κλείνει

File Photo: Ο Μάριο Σεντένο (Δ) σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup. European Union




«Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει παλιές πληγές στην Ευρώπη» επιγράφει το Spiegel Online άρθρο του για το ναυάγιο του Eurogroup. Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι «μετά το 16 ώρες η συνεδρίαση κατέληξε σε αδιέξοδο, όταν άναψαν τα αίματα για ένα παλιό ζήτημα.

Την καχυποψία των βόρειων χωρών έναντι του ευρωπαϊκού νότου.

Το ζητούμενο είναι υπό ποιους όρους θα χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες που χρειάζονται στήριξη. Η αντιμετώπιση της πανδημίας παραείναι για ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, γενικό και αόριστο κριτήριο, μιας και υπάρχουν φόβοι ότι χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια για να κλείσουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας»:

«Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup ανέβηκαν οι τόνοι, όταν η συζήτηση έφθασε στους όρους της βοήθειας, ένας συμβιβασμός είναι εφικτός. Πίσω από τις διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών κρύβεται ωστόσο η διένεξη για τα ευρωομόλογα. Είναι αδιάφορο αν τα ομόλογα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορωνοϊό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή θα εκδοθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι υποστηρικτές του ευρωομολόγου γνωρίζουν καλά ότι η εισαγωγή τους θα αλλάξει μακροπρόθεσμα την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Το επιχείρημα ότι πρόκειται απλά για εξαίρεση προδίδει, στην καλύτερη περίπτωση, απλοϊκό τρόπο σκέψης. Όποιος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, δύσκολα το κλείνει».

Με πληροφορίες από DW-Στέφανος Γεωργακόπουλος

Συνεδριάζει ξανά το απόγευμα το Eurogroup με στόχο τον συμβιβασμό ύστερα από το ναυάγιο του α΄ γύρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: