Η Ευρωζώνη δεν βάζει μυαλό: Πάει με τα …χίλια σε μια νέα κρίση χρέους χειρότερη από την τελευταία

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. EPA, ROBERT GHEMENT




Η ευρωζώνη κινδυνεύει από μια κρίση χρέους χειρότερη από την τελευταία, γράφει ο Moritz Kraemer στην εφημερίδα Financial Times.

Τα πιο ευάλωτα κράτη-μέλη εκκινούν από μια σημαντικά ασθενέστερη θέση ενώ η δημοσιονομική κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθούν περισσότερο συγκριτικά με την περίοδο κρίσης  του ευρώ και η κρίση που πλήττει τώρα την ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή απειλή για την οικονομία.

Μετά από την τελευταία οικονομική κρίση, η ευρωζώνη χρειάστηκε τρία χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα  ΑΕΠ του 2008 και πέντε χρόνια για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα (2009 και 2010) κατά δύο τρίτα. Αν υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένας συγκρίσιμος ρυθμός οικονομικής και δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης από το 2021 και εξής, το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στο 112% του ΑΕΠ έως το 2022.

Σε αυτό το σενάριο, η αύξηση του δημόσιου χρέους θα επεσκίαζε τη συσσώρευση χρέους κατά την προηγούμενη κρίση και, δυστυχώς, οι χώρες με τις υψηλότερες αναλογίες χρέους είναι εκείνες που θα δουν τον όγκο του χρέους τους να αυξάνεται ταχύτερα.

Μέχρι στιγμής, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν παραμείνει σιωπηλοί και δεν έχουν ανακοινώσει κάποια αλλαγή στις προοπτικές της οικονομίας για κανένα κράτος της Ε.Ε. Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο   που απειλεί την Ιταλία, δεν πρέπει να απορριφθεί το σενάριο αξιολόγησης της χώρας σε κατηγορία ‘’σκουπίδια’’ ή σε κατηγορία ‘’κερδοσκοπίας’’ (speculative).

Η εμπειρία της Ελλάδας το 2010 είναι απογοητευτική όταν έχασε την επενδυτική της ικανότητα και γνωρίζουμε καλά πώς κατέληξε. Το χρέος της Ιταλίας είναι 20 φορές μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος στην οικονομία μπορεί να είναι ο ανάλογος.

ΠΗΓΗ: The eurozone is at risk of a debt crisis worse than the last one

Σταϊκούρας: Κεφάλαια περίπου 7- 8 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα με βάση την απόφαση του Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: