Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες ασχολούνται μεταξύ άλλων με την χορήγηση χλωροκίνης και avigan σε ασθενείς με κορωνοϊό, την τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το νομοσχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων, το πλήγμα του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, τη θέση του ΑΚΕΛ για στήριξη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, τους λόγους επέκτασης των μέτρων και τις νουθεσίες των αρμοδίων για εγρήγορση.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Χλωροκίνη σε 42 Κύπριους ασθενείς» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξεκίνησε η χορήγηση χλωροκίνης, ακόμα να φανούν αποτελέσματα καθώς και ότι σύντομα θα αρχίσει και η χορήγηση Avigan τους πρώτους 20 ασθενείς, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην σχετική κλινική μελέτη που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν θα χαθεί η εκπαιδευτική χρονιά και ότι οι μαθητές διαφωνούν με τηλεκπαίδευση και το Πάσχα. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι Πάσχα χωρίς πιστούς στις εκκλησίες θα γίνει σε Κύπρο και Ελλάδα και ότι ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως θα εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Απαιτήσεις Οδυσσέα, συνταγή για ναυάγιο» γράφει ότι η τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το νομοσχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, απομακρύνει στην πράξη την υλοποίησή του και ότι οι τράπεζες είναι αρνητικές στη χρήση του σχεδίου αν τεθούν υπό έλεγχο οι χορηγήσεις. Αλλού, ο «Π» γράφει για την πρώτη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου από την Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρκτινός». Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τη συμβολή της ΕΦ συνεχίζει τους ελέγχους η Αστυνομία για εφαρμογή των διαταγμάτων για τον κορωνοϊό.

Με τίτλο «Κάθε μέρα πλήττει νοσοκομεία» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ανεμπόδιστος ο ιός εισβάλλει σε όλα τα Τμήματα και κτυπά τους επαγγελματίες υγείας και ότι «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, που είναι το 21,2% των κρουσμάτων. Αλλού, ο «Φ» γράφει για τη νέα επιδημιολογική έρευνα αναφέροντας ότι ο ένας στους τέσσερις ασθενείς με COVID-19 χρειάζεται νοσηλεία. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για απόφαση – σταθμό του δικαστηρίου Λεμεσού που τερματίζει 15χρονη διένεξη των Παλαιοημερολογιτών και αναγνωρίζει ένα μητροπολίτη.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Να στηριχθούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής» γράφει ότι ο Άντρος Κυπριανού τόνισε χθες πως το ΑΚΕΛ πάντοτε εποικοδομητικά και θετικά και με συγκεκριμένες προτάσεις θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για να επηρεάζει τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις τελευταίες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% ενώ σε άλλες χώρες φθάνουν μέχρι το 12%. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η ΠΕΟ ζητά να μην φορτώσουν τα βάρη στους εργαζομένους.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί τάση» γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 38 νέα κρούσματα την Πέμπτη και ένα θάνατο και ότι οι αρμόδιοι τόνισαν και πάλι την ανάγκη για εγρήγορση. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό και ζητούν να επιστρέψουν, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη. Αλλού, γράφει ότι η Υπηρεσία Θήρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περιθάλπει ένα νεογέννητο αγρινό που βρέθηκε τραυματισμένο και ότι το ονόμασαν Ελπίδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στρώνουν το χαλί για δικτατορία!» και γράφει ότι ο καπιταλισμός φάνηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει την πανδημία και ότι η ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση. Αλλού, γράφει ότι ακόμη και σε περίοδο κρίσης οι κυβερνώντες εμμένουν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και κάνει λόγο για πακτωλό στους επιχειρηματίες και ψίχουλα στους εργαζόμενους. Σε άλλο θέμα προβάλλει αφιέρωμα στις εσωτερικές της σελίδες στους Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Παγίδα η χαλάρωση, φόβοι για υποτροπή» γράφει ότι η ανησυχία Κυβέρνησης και ειδικών ότι μια πιθανή χαλάρωση λόγω των εορτών του Πάσχα θα προκαλέσει σοβαρό πισωγύρισμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊό και πολύ πιθανόν θα οδηγήσει την Κύπρο σε καταστάσεις Ιταλίας έφερε την απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Αλλού, γράφει για τη Βόρεια Κορέα ότι ο Κιμ ισχυρίζεται ότι δεν έχει κρούσματα, ούτε και θανάτους και ότι δεν τον πιστεύει κανείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για σκέψεις στην ΕΕ για παράταση των μέτρων περιορισμού και τον Μάιο μέχρι να «καθαρίσει» η κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: