Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρου και ο νέος θάνατος από τον ιό, τα αυξημένα κρούσματα που υπάρχουν σε Πάφο και Αραδίππου, το γεγονός ότι 72% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση, οι επικρίσεις για τους χειρισμούς που γίνονται στα νοσοκομεία και η πρόθεση της Κίνας να στείλει στην Κύπρο γνώση και εξοπλισμό, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με τον κύριο τίτλο «Άλλος ένας νεκρός και 36 νέα κρούσματα- Στο 3% η θνητότητα» γράφει πως μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Κύπρο, αφού χθες έχασε τη μάχη γυναίκα 77 χρόνων από την Πάφο (είχε υποκείμενα νοσήματα), ενώ άλλα 36 κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19. Αλλού, γράφει πως ψηφίζονται σήμερα τα νομοσχέδια για πρόστιμα και αποφυλακίσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει πως σύμφωνα με τον Πέτρο Καραγιάννη υπάρχει δρόμος μέχρι την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης.

«Ο Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Hotspots του κορωνοϊού η Πάφος και η Aραδίππου», γράφει ότι η Πάφος και η Aραδίππου αποτελούν τις κυριότερες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Αλλού, γράφει πως μέσω της έκδοσης δικαστικού διατάγματος διεκδικούν τον επαναπατρισμό τους δύο Kύπριοι φοιτητές του εξωτερικού. Σε άλλο του θέμα γράφει πως παρά το ότι η 1η Aπριλίου ήταν αργία και τα πάντα ήταν κλειστά, 146.500 πολίτες έκαναν χρήση του μοναδικού sms που είχαν δικαίωμα να στείλουν και βγήκαν από το σπίτι τους.

Με τίτλο «Κολλάμε ο ένας τον άλλο» ο «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι εκκλήσεις για περιορισμό των πολιτών αποκτούν νόημα και με τα στοιχεία καθώς το 72% των κρουσμάτων του κορωνοϊού οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση. Αλλού, γράφει πως η απόφαση της Κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών από αυτή την Κυριακή και κάθε Κυριακή, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων, προβληματίζει και ανησυχεί τους επιχειρηματίες. Εφιαλτικές στιγμές ζει η Αραδίππου, αφενός με τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ο δήμος παρουσιάζει 39 περιστατικά κορωνοϊού και αφετέρου από τη διάδοση φημών σε βάρος δημοτών, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων και οικογενειών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ανύπαρκτοι οι χειρισμοί για τα νοσοκομεία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξεχείλισε το ποτήρι, με τους ιατρούς να επικρίνουν έντονα τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ για ανύπαρκτους σχεδιασμούς στα νοσοκομεία, για απουσία προετοιμασίας και για σοβαρές ελλείψεις. Αλλού, γράφει για εισηγήσεις 11 σημείων που προτείνει το ΑΚΕΛ προς το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα ενοίκια, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους εξαιτίας των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο COVID-19 δεν θα φύγει σύντομα», γράφει στο κύριο της θέμα πως σύμφωνα με τον Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο κορωνοϊός δεν θα φύγει σύντομα, ενώ χθες επιβεβαιώθηκαν 36 κρούσματα με ένα ακόμη νεκρό. Αλλού, γράφει πως σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, η Κύπρος είναι σε θέση να παράγει αρκετές ποσότητες αγροτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της. Σε άλλο της θέμα γράφει για το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Κύπρο που είναι η Πάφος και η Αραδίππου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τεκμηριώνονται ποινικές ευθύνες», γράφει πως η αποκάλυψη πως 1 στα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι επαγγελματίας υγείας, τεκμηριώνει τις ευθύνες των κυβερνώντων. Αλλού, γράφει ότι οι τράπεζες δεν συνεισφέρουν ούτε σεντ στην αντιμετώπιση της κρίσης παρ’ όλο που διατυμπάνιζαν ότι έχουν στην κατοχή τους 14 δισεκατομμύρια ευρώ για δανεισμό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η νέα κρίση αποδεικνύει την αποτυχία του κυρίαρχου συστήματος και στον τομέα της Υγείας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας του ιού από την Κίνα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με τον Κινέζο Πρέσβη, θα σταλεί από την Κίνα στην Κύπρο ιατρικός εξοπλισμός και γνώση. Σε άλλο της θέμα γράφει για χρηματοδότηση 48,5 εκ ευρώ από την ΕΕ σε ερευνητικά προγράμματα για τον κορωνοϊό. Αλλού, γράφει για το πώς οι πολίτες να αναγνωρίζουν την παραπληροφόρηση για τον COVID-19.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: