Η Ελλάδα έψαλε το “Χριστός Ανέστη” από τα μπαλκόνια: Συγκίνηση το βράδυ της Ανάστασης [video, photos]

Κόσμος έχει βγει στα μπαλκόνια στο κέντρο της Θεσσαλονικης με αναμμένα κεριά για τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




«Όταν ακούστηκαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, κάποιοι άνθρωποι στα μπαλκόνια άρχισαν να χειροκροτάνε, να εύχονται το “Χριστός Ανέστη” είτε μεταξύ τους οι συγγενείς είτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, από παράθυρο σε παράθυρο.

Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο και άνθρωποι από απέναντι μπαλκόνια, που δεν είχαμε ξαναμιλήσει. Σίγουρα θα τη θυμόμαστε για πάντα τη φετινή Ανάσταση. Ήταν διαφορετική, αλλά τη γιορτάσαμε έτσι και αλλιώς και ήταν δυνατό και το αίσθημα της κατάνυξης. ‘Αναψα το καντήλι στο μπαλκόνι, πήραμε και τα κεριά μας, έψαλα και το “Χριστός Ανέστη”…ούτε η μαγειρίτσα μας έλειψε, την είχαμε ετοιμάσει κανονικά, όπως κάθε χρόνο».

Τα παραπάνω λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εβδομηντάχρονη Μαίρη Κ., κάτοικος Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Φέτος, όπως εκατομμύρια Έλληνες, γιόρτασε την Ανάσταση στο σπίτι και στο μπαλκόνι της, μαζί με τον σύζυγό της και μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα, λέει, το κατσικάκι σιγοψήνεται από νωρίς στον φούρνο και οι ευχές για χρόνια πολλά θα ανταλλαγούν μέσω διαδικτύου.

«Με βιντεοκλήση ευχηθήκαμε χτες στα παιδιά και τα εγγόνια μας, με βιντεοκλήση θα τσουγκρίσουμε σήμερα τα ποτήρια μας. Αυτές τις μέρες, που δεν μπορείς να αγκαλιάσεις τους δικούς σου, είναι σημαντικό έστω να τους βλέπεις, έτσι μάθαμε να χρησιμοποιούμε κι άλλους τρόπους εκτός από το τηλέφωνο» λέει.

Η εικόνα, χτες και σήμερα, αντίστοιχη σε χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα. Χτες το βράδυ, λίγα λεπτά πριν από την Ανάσταση, σε πολλές γειτονιές ακούγονταν οι ψαλμωδίες από τις ανοιχτές τηλεοράσεις που μετέδιδαν την Ακολουθία της Αναστάσεως ή από κοντινές εκκλησίες που λειτουργούσαν κεκλεισμένων των θυρών και πολλοί ήταν εκείνοι, που βγήκαν στα μπαλκόνια τους κρατώντας κεριά ή λαμπάδες.

Όταν δε ήχησαν οι καμπάνες τα μεσάνυχτα για την Ανάσταση, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε χωριά του νομού, ο ουρανός φωτίστηκε από πυροτεχνήματα. Σήμερα, πολλές γειτονιές μοσχοβολάνε ήδη από το πρωί. Όχι από τη μυρωδιά του παραδοσιακού οβελία που ψήνεται δίπλα στο κοκορέτσι, αλλά από τα εδέσματα που ετοιμάζονται στους οικιακούς φούρνους. Είναι σίγουρα ένα Πάσχα διαφορετικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: