Η Ελλάδα αποκαλύπτει τα τουρκικά σχέδια στη Μεσόγειο την ώρα που η Ρώμη εναγκαλίζεται με την Άγκυρα…

FILE PHOTO: Το αεροσκάφος Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας παίζει καταλυτικό ρόλο όλο αυτό το διάστημα στις πληροφορίες αλλά και την οργάνωση του αεροπορικού επιχειρησιακού πεδίου καθώς έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε μεγάλες αποστάσεις. Η επιχειρησιακή του αξιοποίηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και κάτω από την Κρήτη είναι αναγκαία. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Με το βλέμμα στραμμένο προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως τις τελευταίες ώρες προς τη Λιβύη, το Ελληνικό Επιτελείο παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Αφρικανική χώρα, νότια της Κρήτης, μετά το διάγγελμα του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Αν και ο Στρατηγός σημείωσε ότι αναλαμβάνει ο Στρατός, ακόμη δεν έχει φτάσει στην Τρίπολη, ούτε έχει εξωθήσει από την εξουσία τον εκλεκτό της Τουρκίας, αλ Σάρατζ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που ούτως ή άλλως έχουν ισχυρή παρουσία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τις μονάδες επιφανείας να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις επιφυλακής, παρακολουθούν με τα συστήματά τους και ταυτόχρονα ενημερώνονται για τυχόν κινήσεις που εντοπιστούν οποιαδήποτε στιγμή.

Η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πληρώματα φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων είναι η θαλάσσια αναχαίτιση οποιασδήποτε πρόκλησης και κυρίως σ’ όλο το εύρος της αμφισβητήσιμης από την Τουρκία περιοχής, που περιλαμβάνεται στο πέραν από κάθε λογικής παράνομο Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο που θίγει τα Ελληνικά Κυριαρχικά δικαιώματα.

Παράλληλα πληροφορίες ανέφεραν ότι και τα «γεράκια» της Κρήτης καιρό τώρα έχουν πάρει κατευθύνσεις για αυξημένα αντανακλαστικά καθ’ όλο το 24ωρο, στρέφοντας το βλέμμα τους προς τα νότια της Κρήτης.

  • Ότι πετά το αναγνωρίζουμε…

Την Ελλάδα εκείνο που την ενδιαφέρει είναι μήπως τουρκικά μαχητικά επιχειρήσουν- επιλέγοντας μια πιο σύντομη διαδρομή- να παραβιάσουν το FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς τη Λιβύη.

Αυτό άλλωστε έγινε και προ ημερών με την πολυδιαφημιζόμενη άσκηση- πρόβα της Άγκυρας γι’ αεροπορική επιχείρηση στη Λιβύη.

Το C-130 που βρέθηκε εντός του FIR Αθηνών εξήλθε αυτού υπό την συνοδεία κλειστού σχηματισμού Ελληνικών Αεροσκαφών.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολεμική Αεροπορία δείχνει ότι τα ραντάρ της πιάνουν οτιδήποτε κινείται στον τομέα ευθύνης της, το αναγνωρίζει, το αναχαιτίζει και παράλληλα ενεργοποιεί όλους εκείνους που με τη σειρά τους ενημερώνουν και τους διεθνείς μηχανισμούς για τις ύποπτες κινήσεις, πχ. Τουρκικών μέσων που έχει διαπιστωθεί ότι στέλνουν όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη.

Η Τουρκία έχει δείξει με πολλούς τρόπους ότι θέλει να βρίσκεται στη Λιβύη και να εμπλακεί μάλιστα ακόμη πιο ενεργά.

Πάντως η μονταζιέρα φαίνεται να λειτούργησε γι’ άλλη μια φορά και να διαφημίσειμια πρόβα( 😉 η οποία με τον τρόπο που έγινε, περισσότερο θύμισε παρέλαση, παρά αεροπορική επιχείρηση μιας Νατοϊκής δύναμης με αυστηρή τυποποίηση.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι με τον τρόπο που σχεδιάστηκε αυτή η επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Αν. Μεσόγειο και κάτω από το διαρκές βλέμμα των «μπλε φτερών», φαίνεται να είχε τραγικές ελλείψεις που σίγουρα έθεταν- υπό πραγματικές συνθήκες- σε απόλυτο κίνδυνο τα περισσότερα αεροσκάφη.

Γιατί έγινε αυτή η κίνηση πριν λίγες ημέρες, με τον τρόπο που έγινε; είναι κάτι που δεν μπορεί ν’ απαντηθεί με απόλυτη ακρίβεια, ούτε να γίνουν καν πρόχειρες εκτιμήσεις, διότι τα επιχειρήματα που θέτονται κατά την ανάλυση, καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο με βάση τη λογική και την ιδιαίτερη εμπειρία των ιπτάμενων που κάνουν τις αναλύσεις.

  • Με αυτούς θα πάμε στην «IRINI»;

Πάντως η παρακάτω ανάρτηση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ δεν γίνεται να μην προβληματίσει. Ιταλία και Ελλάδα θα μοιραστούν ανά 6μηνο τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «IRINI» κατά της αποστολής παράνομων όπλων προς τη Λιβύη.

Ποιοι έχουν στείλει παράνομα όπλα στη Λιβύη; Οι Τούρκοι είναι η απάντηση, με εμπορικά πλοία, με cargo αεροσκάφη, με όποιο μέσο μπορούσε να φτάσει στην Τρίπολη. Άλλωστε οι εικόνες έχουν δείξει την αλήθεια και τον ρόλο της Άγκυρας.

Κι εδώ η ανάρτηση που αν μη τι άλλο δείχνει ότι Ιταλοί και Τούρκοι, την στιγμή που ετοιμάζεται μια τέτοια επιχείρηση στ’ ανοιχτά της Λιβύης για την αναχαίτιση αυτού του παράνομου εμπορίου που όλοι γνωρίζουν από που ξεκινά, συνεκπαιδεύονται γι’ ακόμη μια φορά στη Μεσόγειο. Μάλιστα η Τουρκική φρεγάτα που έλαβε μέρος είναι μια εκ των πέντε που εδώ και ένα δίμηνο πλέουν στο Λιβυκό.

Μπορεί αυτές οι ασκήσεις να γίνονται υπό την σκέπη της Συμμαχίας, όμως τα δείγματα της αγαστής συνεργασίας Ιταλίας- Τουρκίας είναι πολλά στη συγκεκριμένη περιοχή, ήδη από τους περασμένους μήνες.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: με αυτούς θα πάμε στην «IRINI»;

Το τρίπτυχο απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις: Ενεργοποίηση αεράμυνας, πτήσεις αποτροπής και επιτήρησης, ισχυρή παρουσία σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: