Οι Ε.Δ. βγήκαν αλώβητες και την περίοδο του ιού: Η κανονικότητα της άσκησης «Καταιγίδας» μετά τον Covid-19

Η επιφυλακή, όπως και τα έργα αποτροπής συνεχίζονται και διατηρούνται και στον Έβρο. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Μπορεί τα μέτρα κατά του Κορωνοϊού να διατηρούνται και στις Ένοπλες Δυνάμεις έως τις 4 Μαΐου, όμως αυτό δεν εμποδίζει δυο βασικούς άξονες του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων την περίοδο μετά την χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του Covid-19 και ο δεύτερος με το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο όλη την περίοδο των μέτρων δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να λειτουργεί. Ο δεύτερος άξονας χωρίζεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός της εποχής των μέτρων και στην αποτρεπτική ισχύ.

Σ’ ότι αφορά τον πρώτο άξονα, δηλαδή μετά τις 4 Μαΐου, οι ασκήσεις κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκείνες που θα έλεγε κανείς, ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον με πρώτη την «Καταιγίδα».

  • Τα καθαρά Πολεμικά Πλοία από τον Covid-19

Άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό, ο Κορωνοϊός το πέρασε «ξώφαλτσα» από τις μονάδες επιφανείας με μόλις ένα ύποπτο κρούσμα σε φρεγάτα, τις πρώτες ημέρες ξεσπάσματος της πανδημίας- το οποίο απομακρύνθηκε άμεσα, έγινε απολύμανση στο πλοίο και εξετάσεις σε όλο το υπόλοιπο πλήρωμα που βγήκαν αρνητικές.

Τα πληρώματα των μεγάλων μονάδων επιφανείας έχουν ήδη ετοιμάσει τα πλοία ώστε ν’ αναλάβουν δράση είτε για εκπαιδευτικούς ή για επιχειρησιακούς σκοπούς. Πηγή: Hellas Journal

Κατά συνέπεια τα πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους είναι καθαρά και διαθέσιμα τόσο ν’ ασκηθούν σε μια μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση και ταυτόχρονα να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε αποστολή τους αναθέσει η ηγεσία.

Μάλιστα ανώτατη πηγή σημείωνε σ’ ότι αφορά την Καταιγίδα πως από την ώρα κατά την οποία στο Ανατολικό Αιγαίο έχουμε περισσότερες από 15 μονάδες επιφανείας, είναι πολύ πιο εύκολο να διεξαχθεί μια εκ των σημαντικότερων ασκήσεων στο Αρχιπέλαγος με τον απόπλου λίγων ακόμη μονάδων από το ναύσταθμο, κυρίως φρεγατών.

  • Την στιγμή που τα πολεμικά πλοία της γείτονος μικρά και μεγάλα παραμένουν αρόδου, με τα πληρώματά τους τιθέμενα σε καραντίνα διαρκείας έως ότου περάσουν όλοι από τον Covid-19, τα Ελληνικά πληρώματα, «καθαρά» δεν σταματούν να οργώνουν το Αιγαίο ή να ετοιμάζουν με τις επίπονες προσπάθειές τους τα πλοία για την επόμενη αποστολή που θα τους ανατεθεί.

Και την ίδια στιγμή η ενισχυμένη παρουσία των μονάδων επιφανείας στο Ανατολικό Αιγαίο δεν έχει σταματήσει, όπως δεν έχει λήξει ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού.

Ειδικά τώρα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, τα νερά γίνονται όλο και πιο ζεστά, η κίνηση λεμβών στο Αιγαίο αναμένεται ότι θα σημειώσει αύξηση και γι’ αυτό η επιφυλακή στο Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό και τις Αμφίβιες δυνάμεις των νησιών δεν θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, αλλά θ’ ανέβει κατακόρυφα.

  • HAF vs Covid-19-> 1

Πάντως εκτός από τα καθαρά πληρώματα των μονάδων επιφανείας, καθαρές από τον Covid-19 είναι και οι Πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες δεν σταματούν να πετούν με τα μαχητικά όλων των τύπων σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στον πρώτο άξονα συμπεριλαμβάνονται και τα αποτρεπτικά μέτρα των Ενόπλων κατά των προκλήσεων της γείτονος κυρίως των υπερπτήσεων. Οι αεροπορικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των Πολεμικών Μοιρών με περισσότερους σχηματισμούς.

Ένα ήπιο μέτρο αποτροπής κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας είναι η αύξηση των αεροσκαφών τα οποία θα επιτηρούν το FIR και τον Εθνικό Εναέριο χώρο. Πηγή: Hellas Journal
  • Ταυτόχρονα ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι οι πτήσεις επιτήρησης στου Εθνικού Εναέριου Χώρου, δηλαδή πάντοτε να βρίσκονται αεροσκάφη στον αέρα, στον ουρανό του Ανατολικού Αιγαίου πριν την απογείωση των readiness και αυτά πρώτα να βρίσκονται στο αεροπορικό τετ α τετ με τα τουρκικά αεροσκάφη που τυχόν παραβιάσουν το FIR και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Οι Επιτελείς πάντως είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, η Άγκυρα δεν πρόκειται να ιδρώσει αν χάσει ένα μαχητικό της αεροσκάφος, δεν υπολογίζει το κόστος της απώλειας και δεν εννοούμε το χρηματικό, το ίδιο ισχύει ακόμη και τον ιπτάμενό της.

Στον δεύτερο άξονα συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα που ήδη έχουν γίνει πράξη και αφορούν τόσο την πυγμή που επέδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο και τα νησιά με το μεταναστευτικό, την διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου αλλά και το διαρκές κυνήγι των Τουρκικών αεροσκαφών κατά τις έκνομες ενέργειες που γίνονται στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Τα μέτρα που προτάθηκαν από την ηγεσία του Ελληνικού Επιτελείου προς την Πολιτική και πήραν την έγκριση, όσο σκληρά και να είναι, κατάφεραν να διατηρήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη λειτουργία και ιδιαίτερα στους τομείς που οφείλει να δίνει απαντήσεις και δεν έδωσε λίγες στους μήνες του Κορωναϊού…

Πολεμικές ενέργειες της Άγκυρας οι υπερπτήσεις σε Ρόδο και Λήμνο: Eπιχειρούν να διώξουν τα «μπλε φτερά» από το Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: