Οι Δημοκρατίες έχουν τα μέσα να αντισταθούν στην Κίνα, όπως προηγουμένως στην ΕΣΣΔ, πιστεύει ο Thierry Wolton

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping μαζί με άλλα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος παρακολουθούν μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση των ηγετών της G20. EPA, XINHUA, PANG XINGLEI MANDATORY CREDIT




Την άποψη, ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η ΕΣΣΔ, κατά την διάρκεια της «χαλάρωσης», εκφράζει ο δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος, Thierry Wolton, στην εφημερίδα Le Figaro, υποστηρίζοντας, ότι η Δύση, αν το θέλει, έχει τα μέσα να αντισταθεί στον κινέζικο γίγαντα.

«Υπάρχει μια μορφή αλαζονείας σε αυτήν την πολιτική, που προέρχεται, τόσο από την αίσθηση της ισχύος, όσο και από την ιδεολογική βεβαιότητα, ενώ οι εξασθενημένες δημοκρατίες, που πλήττονται από την πανδημία ενθαρρύνουν το Πεκίνο να προχωρήσει περισσότερο», αναφέρει ο αναλυτής.

Επισημαίνει τις προτροπές της εφημερίδας  Global Times, εκ των εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι ήρθε η ώρα για μία «παγκοσμιοποίηση με κινέζικα χαρακτηριστικά», τη στιγμή που η Δύση έχει εξαντληθεί. 

Κατά την άποψή του, δύο πρόσφατα γεγονότα απεικονίζουν τη μέθοδο του καθεστώτος.  Η σύλληψη στο Χονγκ Κονγκ των δημοκρατικών ηγετών, που αγωνίστηκαν πέρυσι κατά της απόπειρας κατάληψης του νησιού και το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία, εν μέσω νοσηλείας του Boris Johnson, οι Κινέζοι αγοραστές προσπάθησαν να βάλουν χέρι σε  Βρετανό κατασκευαστή ηλεκτρονικών τσιπ υψηλής αξίας.

Ισχυρίζεται ότι η κινεζική πρόκληση θα είναι η επόμενη μεγάλη ανησυχία στη διεθνή σκηνή και θεωρεί ότι μόνο η αποφασιστικότητα των δυτικών δημοκρατιών μπορεί να περιορίσει τις φιλοδοξίες του Xi Jinping, όπως συνέβη με την περίπτωση του Brezhnev.

Εκτιμά, ότι η Κίνα θα εξέλθει επίσης εξασθενημένη από αυτήν την κρίση, λόγω της εξάρτησής της από το εξωτερικό εμπόριο έναντι των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών αγορών και υποστηρίζει, ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί εκ των προτέρων, όπως φαίνεται να νομίζει το Πεκίνο. 

ΠΗΓΗ: Thierry Wolton: «Les démocraties ont les moyens de tenir tête à la Chine comme à l’URSS hier»

«Ιστορική» πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων και θεραπειών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: