Η Αυστρία ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα αρχικά προς την Γερμανία και την Τσεχία

File Photo: O Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς EPA,JULIEN WARNAND μέσω ΚΥΠΕ




Σε σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, ιδίως προς Γερμανία και Τσεχία, φαίνεται να προσβλέπει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις επαφές που βρίσκεται η Αυστρία για ένα άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες, ειδικότερα με χώρες που έχουν παρόμοια επιτυχία με την ίδια στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα οι γειτονικές της Γερμανία και Τσεχία, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Είμαστε σε συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι όλες οι χώρες-μέλη θα προσπαθήσουν πρώτα από όλα με τους γείτονές τους να βρουν κατάλληλες ρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως στόχος είναι, εάν αυτό προκύπτει από την εξέλιξη του ιού, να μειώνονται και στην Ευρώπη οι συνοριακοί έλεγχοι και να υπάρξει πάλι μία ολοένα και μεγαλύτερη επανεκκίνηση, “ωστόσο, αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, θα προχωρήσει προσεκτικά και θα συνδέεται με μόνιμη παρακολούθηση των αριθμών των μολύνσεων”.

Ταυτόχρονα, προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει κάποιος να υπολογίζει σε απεριόριστη ελευθερία ταξιδιών δια μέσου της Ευρώπης, ο καγκελάριος Κουρτς δεν ανέφερε κάποιον χρονικό ορίζοντα, όπως είχε κάνει νωρίτερα σε σχέση με την επανεκκίνηση στη γαστρονομία στην Αυστρία, που θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.

Σε αντίθεση με τον καγκελάριο, ο οποίος δεν ανέφερε κάποιον χρονικό ορίζοντα, η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ σε συνέντευξή της νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για διμερή συμφωνία με την Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να ισχύσει ήδη από την θερινή περίοδο.

Σημερινές πληροφορίες στη Βιέννη από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, με την Επιτροπή να ζητά μία συντονισμένη δράση τους και την άρση των ελέγχων, μόλις υπάρξει επαρκής σύγκλιση της επιδημιολογικής κατάστασης των γύρω περιφερειών, και οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης που έχουν επεκταθεί εφαρμόζονται με υπευθυνότητα.

Στην ίδια την Αυστρία, ο κλάδος του τουρισμού ζητά να υπάρξει σύντομα “σαφήνεια” ως προς το άνοιγμα των συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του χρειάζονται ένα “χρονικό ορίζοντα” για τον σχεδιασμό τους.

“Οι κρατήσεις δωματίων που έχουν γίνει δεν μπορούν να μπλοκάρονται για άπειρο διάστημα, εάν δεν έρχονται οι επισκέπτες”, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Ξενοδόχων Μιχαέλα Ράιτερερ, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει μία διαφημιστική εκστρατεία στο εσωτερικό για διακοπές στην Αυστρία.

Το “καλό παράδειγμα” έδωσε νωρίτερα στις δηλώσεις του ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ότι θα περάσει τις φετινές θερινές διακοπές του στην Αυστρία, στην οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων καλύπτουν τουρίστες από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Η επιδημία έφθασε στην κορύφωσή της στη Στοκχόλμη σύμφωνα με την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: