Η αδίστακτη αλαζονεία, από οικονομική άποψη, της Γερμανίας: Ενα βίντεο που διχάζει αλλά και προβληματίζει

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 12.418. EPA, ANGELO CARCONI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία και σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία από ένα βίντεο του διάσημου Ιταλού κωμικού και σκηνοθέτη, Τούλιο Σολένγκι.

Στο βίντεο αυτό διάρκειας τριών λεπτών, ο Σολένγκι επιτίθεται στη Γερμανία για την άρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ να αποδεχτεί την υιοθέτηση του «Ευρωομόλογου Corona» προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες του ευρωπαικού Νότου για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

«Δεν θέλω να είμαι ειρωνικός, ούτε τρελός» εμφανίζεται να λέει ο Σολένγκι .”Θέλω να θυμήσω πώς οι Γερμανοί έχουν επηρεάσει τη ζωή μας τα τελευταία εκατό χρόνια: Προκάλεσαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , προκάλεσαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , εξόντωσαν έξι εκατομμύρια Εβραίους στους θαλάμους αερίων. Ωστόσο, εξακολουθούν και σήμερα να διακατέχονται από μια αδίστακτη αλαζονεία, από οικονομική άποψη.

Θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους και δεν μπορούν να δώσουν λεφτά στους φτωχούς. Αν όμως η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει με αλαζονεία και όχι με ανθρωπιά και ζητούσε από τους Γερμανούς να πληρώσουν τα χρέη τους, σήμερα θα ζούσαν σε παραγκουπόλεις .Ίσως να είμαστε «λαμόγια» ή μαφιόζοι,όπως λένε, αλλά είμαστε άνθρωποι. Είμαστε υπερήφανοι και σας ευχαριστώ που είμαστε Ιταλοί και όχι Γερμανοί»

  • Η αντίδραση του Γερμανικού Τύπου ήταν σφοδρή: Η εφημερίδα Die Welt τον κατηγόρησε ότι σπέρνει το μίσος . Η ιστοσελίδα «Berlinomagazine» αφού κατηγορεί τον Σολένγκι για «απλοϊκή ερμηνεία των ευρωομολόγων» προσπαθεί να του…απαντήσει στα ιστορικά θέματα που έθιξε επαναλμβάνοντας τα γνωστά στερεότυπα,γράφοντας ότι δεν προκάλεσαν οι Γερμανοί τον πόλεμο ,αλλά η δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο.

Οπως επίσης «να μην μιλάνε οι Ιταλοί για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Εβραίους, λές και αυτοί είναι αθώοι -ας θυμηθούμε τον Μουσολίνι». Οσο για το χρέος της Γερμανίας που παραγράφτηκε το 1953; Το γερμανικό περιοδικό απαντά στον Σολένγκι ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη βοήθησαν την Γερμανία. Και το γεγονός ότι οι Γερμανοί ,75 χρόνια μετά τον πόλεμο δεν ζούν σε παραγκουπόλεις είναι γιατί σηκωσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε… Δεν θάβουμε τα σκουπίδια μας εκεί που βόσκουν τα ζώα μας, δεν ζητάμε απόδειξη για να πληρώνουμε λιγότερα, δεν λέμε ότι δεν έχουμε δουλειά για να πάρουμε επιδότηση. Για αυτό είμαστε πατριώτες και υπερήφανοι που είμαστε Γερμανοί και όχι Ιταλοί».

Αναμφίβολα ουδείς μπορεί να συμφωνήσει με την εξομοίωση όλων των Γερμανών με την πολιτική τους ηγεσία ,όπως κάνει ο ιταλός κωμικός. Ούτε φυσικά με τα άθλια στερεότυπα των «νοτιοευρωπαίων» που είναι «λαμόγια» και «τεμπέληδες».

Το σίγουρο είναι όμως με την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοί του έναντι του ευρωπαικού νότου και αυτή την κρίσιμη ώρα για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων , η διαίρεση που υπήρχε μέχρι τώρα μπορεί δυστυχώς να καταλήξει σε μίσος ,με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ευρωπαική Ενωση και τους λαούς της!

Εστω και την ύστατη ώρα πριν την νέα τηλεσύνοδο της 7ης Απριλίου η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι μόνο η έκδοση του κορωνομολόγου θα μπορούσε να «αμοιβαιοποιήσει» τους κινδύνους στα διάφορα κράτη-μέλη της και όχι ο νέος δανεισμός μέσω του ΕΣΜ και άρα και νέα μνημόνια …

  • Οπως γράφει εύστοχα η Washington Post: «η διαμάχη των πλουσιότερων χωρών του βορρά και του φτωχότερου νότου της Ευρώπης δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στο επιχείρημα του «ηθικού κινδύνου» (σύμφωνα με το οποίο, οι μηχανισμοί διάσωσης ευνοούν τη διαιώνιση κακής συμπεριφοράς), δεδομένου ότι αυτή τη φορά η ζημιά έχει προκληθεί από μία απρόβλεπτη παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Αλλωστε η ίδια η Κομισιόν σε απόρρητο έγγραφό της με ημερομηνία 30 Μαρτίου, που περιήλθε σε γνώση του Euronews ,ομολογεί ότι «η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19 αναμένεται να είναι βαθύτερη από τη μεγάλη ύφεση του 2009 και οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περισσότερο καταστροφικές από το 2009, όταν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,3%.

Η Κομισιόν προειδοποιεί μάλιστα ότι οι τομείς που θα επηρεαστούν σφοδρότερα θα είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες catering».

Δηλαδή, οι οικονομίες του Νότου κυρίως, για να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους και να ακούνε οι Βόρειοι εταίροι μας….

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τόση απαξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με …φωτογραφία η Μέρκελ στη τηλεδιάσκεψη κορυφής, έβαλε ταφόπλακα στο “όνειρο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: