Οι αδυναμίες της απόκρισης του Π.Ο.Υ. ωχριούν σε σύγκριση με την αδιαφορία που επέδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ

File Photo: O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσερχόμενος στις στον κήπο του Λευκού Οίκου για τη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορωναϊού. EPA, Stefani Reynolds / POOL




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί. Hαναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι εξαιρετικά ανεύθυνη, γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Μια παγκόσμια πανδημία απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση και ο μόνος διεθνής οργανισμός που μπορεί να την παράσχει είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι καθήκον του ΠΟΥ να παρακολουθεί την εξάπλωση του κορωνοϊού, να μοιράζεται πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και να συμβάλλει στο συντονισμό της διεθνούς αντίδρασης σε μια κοινή απειλή για την ανθρωπότητα.

Ως εκ τούτου, ένα τέτοιο πλήγμα στον ΠΟΥ τη στιγμή της μεγαλύτερης παγκόσμιας κατάστασης  έκτακτης ανάγκης για την υγεία εδώ και έναν αιώνα είναι  εξαιρετικά ανεύθυνο. Ωστόσο, αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση του Donald Trump αναστέλλοντας τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τον οργανισμό, ο οποίος, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με αυτήν την πανδημία έχει ανάγκη περισσότερους πόρους (…).  Το γεγονός ότι η κυβέρνηση  του Trump συμπεριφέρεται απερίσκεπτα δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά του ΠΟΥ αναφορικά με τον κορωνοϊό τίθεται στο απυρόβλητο.

Στις 14 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έγραψε στο Twitter ότι δεν υπήρχαν «σαφείς ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» του ιού – μια συνεχής  διαβεβαίωσης που απηχούσε τη γραμμή που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαίνεσε την Κίνα για το «καθορισμό ενός νέου προτύπου για τον έλεγχο της επιδημίας» – παρά το γεγονός ότι η Κίνα είχε εκφοβίσει και είχε αποσιωπήσει τις προειδοποιήσεις γιατρών που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία και αρχικά αρνήθηκαν στον  ΠΟΥ να αποστείλει παρατηρητές στην επαρχία Hubei όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Ωστόσο, οι αδυναμίες της απόκρισης του ΠΟΥ ωχριούν σε σύγκριση με την αδιαφορία του Trump. Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, περισσότερο από ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού Covid-19 στην Αμερική, ο Trump έγραψε στο Twitter ότι η ασθένεια ήταν «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο στις ΗΠΑ» και απηύθυνε κάλεσμα για επένδυση στο χρηματιστήριο. 

Το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος στρέφεται τώρα κατά του ΠΟΥ μοιάζει με μια σαφή προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή από τη δική του αδύναμη αντίδραση. Όπως κάθε οργανισμός των Η.Ε., ο ΠΟΥ χρειάζεται την υποστήριξη και τη συνεργασία των μελών του.

Η εξασφάλιση αυτής της συνεργασίας είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον όταν οι δύο πιο ισχυρές χώρες του κόσμου – οι ΗΠΑ και η Κίνα – διοικούνται από δύο  και οι δύο από εθνικιστές προέδρους, που είναι υπερευαίσθητοι σε κάθε πλήγμα στην  αξιοπρέπειά τους (…).

Η πραγματική λύση είναι να συνεργαστούν οι δυνάμεις της Δύσης- κυρίως οι ΗΠΑ και η ΕΕ- για τη βελτίωση της οργάνωσης. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Trump αντιμετώπισε τόσο τα Η.Ε. όσο και την Ε.Ε. ως ύποπτους, υποτιμώντας και αγνοώντας τους. Η αδιαφορία της Ουάσιγκτον και η έλλειψη ενότητας της Δύσης επέτρεψαν στην κινεζική κυβέρνηση να επεκτείνει σημαντικά την επιρροή της στους οργανισμούς του ΟΗΕ. 

Η αποκατάσταση της επιρροής των ΗΠΑ και της Δύσης σε αυτές τις υπηρεσίες είναι βασικό καθήκον, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό ήρεμες συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή,  προέχει να επιτραπεί στον  ΠΟΥ να συνεχίσει το έργο του και να αρθεί η απειλή των ΗΠΑ για διακοπή της  χρηματοδότησής  του. 

ΠΗΓΗ: The WHO should be bolsterednot crippled

Η Ευρώπη μετρά περισσότερους από 100.000 νεκρούς: Η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: