H ΕΕ “απαντά” με κυρώσεις κατά της Δαμασκού για την επίθεση με χημικά όπλα το 2017

File Photo: Τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο μετά από αεροπορική επίθεση με χημικά. EPA, MOHAMMED BADRA




Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα τη λήψη “κατάλληλων μέτρων” σε βάρος των υπευθύνων για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, μετά τη δημοσιοποίηση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καταδικαστικής έκθεσης για τη Δαμασκό.

Ο ΟΑΧΟ, με έδρα τη Χάγη στην Ολλανδία, όρισε τον στρατό του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ υπεύθυνο για χημικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Συρία πριν από δύο χρόνια.

“Τα πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνα για τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις καταδικαστέες πράξεις”, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση εξ ονόματος των 27 κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε βάρος Σύρων ανώτερων αξιωματούχων και επιστημόνων για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και “είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά περίπτωση”, ανακοίνωσε.

“Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε — είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικό φορέα — οπουδήποτε και οποτεδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα — τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, επέμεινε ο Μπορέλ.

“Η ατιμωρησία γι’ αυτές τις φρικτές πράξεις δεν θα γίνει ανεκτή. Εναπόκειται τώρα στη διεθνή κοινότητα να εξετάσει δεόντως την έκθεση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα”, ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (…) είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι αυτή η πρόδηλη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της σύμβασης θα λάβει την αυστηρότερη δυνατή απάντηση από τα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα χημικά όπλα”, πρόσθεσε.

“Η υποχρέωση να λογοδοτήσουν είναι βασική για να αποτραπεί επανεμφάνιση χημικών όπλων”, κατέληξε.

Πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2017, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο της συριακής αεροπορίας έριξαν βόμβες που περιείχαν σαρίν και χλώριο στη Λαταμνέ, μια περιοχή στη βόρεια Συρία, “πλήττοντας” εκατό ανθρώπους, κατηγορεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Με πληροφορίες AFP-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Δαμασκός κάνει λόγο για “παραπλανητική” έκθεση του OAXΟ για τη χρήση χημικών όπλων το 2017

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: