Γιατί συμβαίνει αυτή η ασύλληπτη τραγωδία στη Νέα Υόρκη; Μόνο οι ζωές που χάνονται δεν θα μπορούν να επιστρέψουν…

Ένα από τα πιό γνωστά κοιμητήρια της Νέας Υόρκης, το Calvary Cemetery στην περιοχή Κουίνς όπου έοχυν ταφεί θύματα του κορωναϊού. EPA, JUSTIN LANE




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Στις 19 Ιανουαρίου 2020 ένας 35χρονος στην πολιτεία της Ουάσινγκτον εισήλθε επειγόντως σε κλινική με υψηλό πυρετό και βήχα. Πριν από τέσσερις ημέρες, είχε επιστρέψει από επίσκεψη στην οικογένειά του, στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Την επομένη, στις 20 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ημέρα (τι σύμπτωση!) ανακοινώθηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου COVID-19 στη Νότια Κορέα.

Εάν σήμερα κοιτάξουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στις δυο αυτές χώρες, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες, καθώς και τις προοπτικές που διαγράφονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές.

  • Η Νότια Κορέα έδρασε άμεσα, επιθετικά, στη βάση συγκροτημένης στρατηγικής, προλαμβάνοντας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μια μεγάλη τραγωδία. Η ταχεία αντίδραση της ηγεσίας και των αρμοδίων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της απαιτούμενης υποδομής, είχαν ως αποτέλεσμα να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε κάθε επίπεδο (ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό, με ελάχιστες εξαιρέσεις), εμφανίστηκαν απροετοίμαστες για να προλάβουν και να διαχειριστούν μια τέτοια πανδημία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει τον πρόεδρο Τραμπ από τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για χάραξη εθνικού σχεδιασμού περιορισμού του ιού και των επιπτώσεών του.

Επίσης, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε ότι ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, τον είχε προειδοποιήσει γραπτώς από τα τέλη Ιανουαρίου ότι ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών, στοιχίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

Δύο μήνες σχεδόν μετά, κι ενώ η Ιταλία και η Ισπανία μετρούσαν χιλιάδες νεκρούς, ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε τελικά τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ερχόταν». Κατά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη και απαντώντας σε ερώτημα για το σημείωμα Ναβάρο είπε ότι δεν το είχε δει.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ είχε θέσει περιορισμούς εισόδου ταξιδιωτών από την Κίνα. Και, πρόσφατα, κατηγόρησε τον υποψήφιο για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, ότι τότε τον είχε επικρίνει για «ρατσιστική συμπεριφορά». Σε ανακοίνωση του επιτελείου του πρώην αντιπροέδρου αναφέρθηκε ότι ο κ. Μπάιντεν υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Τραμπ στις 31 Ιανουαρίου για την απαγόρευση εισόδου των ξένων υπηκόων που είχαν βρεθεί στην Κίνα κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες.

  • Οι ευθύνες των τοπικών αρχών

Το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη διαγνώσθηκε την Κυριακή 1η Μαρτίου και ήταν μια 39χρονη γυναίκα η οποία είχε επιστρέψει από το Ιράν, μέσω της Ντόχα του Κατάρ. Την επόμενη μέρα, μίλησε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άντριου Κουόμο, ο οποίος εμφανίστηκε μαζί με τον δήμαρχο, Μπιλ ντε Μπλάζιο (σπάνια εμφανίζονται μαζί). Και οι δυο τους είχαν καλέσει τους πολίτες να μην ανησυχούν.

Όπως είχαν πει, οι ερευνητές του συστήματος υγείας θα εντόπιζαν κάθε άτομο στην πτήση της γυναίκας, αλλά σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, κανείς δεν το έκανε.

Μια μέρα αργότερα, στο προάστιο Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα και ήταν ένας δικηγόρος που δεν πραγματοποίησε ταξίδι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αν και οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τις συνδέσεις του δικηγόρου στα πιο πολυσύχναστα μέρη του Μανχάταν, οι προσπάθειες των αρχών εστιάστηκαν στο προάστιο και όχι στην πόλη.

  • Έτσι, λοιπόν, χωρίς διαγνωστικά τεστ και χωρίς κανένα περιορισμό, ο ιός έκανε «σιωπηρή επίθεση» σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, προβάλλονται και πληροφορίες (με βάση επιστημονικές μελέτες) ότι ο ιός εισήχθη στη Νέα Υόρκη από την Ευρώπη πολύ νωρίτερα και ήδη θα υπήρχαν αρκετά κρούσματα πριν τις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Στις 2 Μαρτίου, ο κυβερνήτης Κουόμο είχε πει επίσης και τα εξής: «Συγχωρέστε την αλαζονεία μας ως Νεοϋορκέζοι -μιλάω και εκ μέρους του δημάρχου-, αλλά νομίζουμε ότι εδώ στη Νέα Υόρκη έχουμε το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη. Έτσι, όταν λέτε για το τι συνέβη σε άλλες χώρες, σε σχέση με αυτό που θα συμβεί εδώ, δεν νομίζουμε καν ότι θα είναι τόσο κακό όσο ήταν στις άλλες χώρες».

Τώρα, ο κ. Κουόμο ανακοινώνει κάθε μέρα τους αριθμούς των θανάτων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι είναι οι υψηλότεροι σε όλο τον κόσμο. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 799 άτομα. Η Νέα Υόρκη έγινε το «σημείο μηδέν» της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η όλη εικόνα που εκπεμπόταν από την Ουάσινγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ συνέβαλε στην αργοπορημένη αντίδραση των τοπικών αρχών, αλλά έχουν μερίδιο ευθύνης για ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Ο Thomas R. Frieden, πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και πρώην Επίτροπος του Τμήματος Υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «εάν η πολιτεία και η πόλη είχαν υιοθετήσει εκτεταμένα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης έστω μια εβδομάδα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων το κλείσιμο των σχολείων, καταστημάτων και εστιατορίων, τότε οι εκτιμώμενοι θάνατοι από το ξέσπασμα της πανδημίας ενδέχεται να μειώνονταν κατά 50 με 80%».

Η εντολή από τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο «μείνετε σπίτι» δόθηκε στις 20 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ δυο μέρες μετά, ενώ παρόμοια εντολή ήδη εφαρμοζόταν στην περιοχή του Κόλπου της Καλιφόρνιας, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ μικρότερος.

Τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχουν παραδεχθεί έμμεσα ότι είχαν υποτιμήσει την επιθετικότητα του ιού εξαιτίας των «λανθασμένων πληροφοριών» που είχαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και επειδή προβληματίζονταν για τις πολύπλοκες συνέπειες που θα είχαν τα περιοριστικά μέτρα σε μια πόλη που δεν κοιμόταν ποτέ.

  • Αυτή όμως η υποτίμηση και η αργοπορημένη αντίδραση τόσο από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και από τους Δημοκρατικούς ηγέτες της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και από ορισμένες αρμόδιες υπηρεσίες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, οδήγησε τη χώρα και ειδικότερα τη Νέα Υόρκη σε μια ασύλληπτη τραγωδία.

Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας ξεπερνά τα 51 εκατομμύρια. Μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, είχαν καταγραφεί 10,423 κρούσματα και 204 θάνατοι.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ ξεπερνάει τα 327 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, είχαν καταγραφεί 463,433 κρούσματα και 16,504 θάνατοι. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι νεκροί από την πανδημία στις ΗΠΑ πιθανόν να φτάσουν τις 100 με 200 χιλιάδες, αν και σε νεότερη εκτίμηση γίνεται αναφορά σε 60 χιλιάδες.

Και στις δυο χώρες ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στις 20 Ιανουαρίου. Η Νότια Κορέα ενήργησε γρήγορα και επιθετικά. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν αργοπορημένα, μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης, αλλοπρόσαλλων μηνυμάτων, πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων, καθώς και ενός επικίνδυνου χάσματος μεταξύ ομοσπονδιακής εξουσίας και αρκετών πολιτειακών αρχών.

Αργά ή γρήγορα, όλα θα ξαναβρούν το δρόμο τους. Πολλά πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι τα ίδια στη μετά κορωνοϊού εποχή και άλλα θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό.

Μόνο οι ζωές που χάνονται δεν θα μπορούν να επιστρέψουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Όταν θα σιγήσουν οι σειρήνες των ασθενοφόρων, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα έχουν μια τεράστια ευθύνη απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: