Γεωργιάδης: Οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον

File Photo: Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στην ταχύτερη και περισσότερο ευέλικτη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποσκοπεί η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Kατατέθηκε στην 5η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

Τις διατάξεις της τροπολογίας παρουσίασε, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Μέσα στην κρίση η Αναπτυξιακή Τράπεζα γίνεται βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία», είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις απαλείφεται το όριο του 15%, που ήταν το ανώτατο όριο για την απόσπαση προσωπικού από το δημόσιο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Εμείς γενικά είμαστε υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, επειδή οι διαδικασίες της πρόσληψης είναι πολύ αργές -διότι έχουν ειδικές διαδικασίες, επειδή είναι αρμοδιότητα του δημοσίου στην πραγματικότητα η Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα πάμε πάρα-πάρα πολύ αργά- για να μπορούμε να στελεχώνουμε την Τράπεζα- θέλουμε να μην υπάρχει αυτό το όριο του 15% και να μπορούμε να μετακινήσουμε από το δημόσιο περισσότερους υπαλλήλους προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας να δανειοδοτεί απευθείας επιχειρήσεις. «Η διάταξη που φέρνουμε δίνει την δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, εφόσον το αποφασίσουμε, να πάει και να δανειοδοτήσει και η ίδια απευθείας κάποιες επιχειρήσεις. Σήμερα αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω τραπεζικών funds», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως ήρθαν τα πράγματα, θα παίξει σίγουρα πολύ μεγαλύτερο ρόλο από εδώ και μπρος, γιατί δεν γίνεται αλλιώς -αυτό θα είναι το βασικό όχημα από πλευράς κράτους για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης η Αναπτυξιακή Τράπεζα βρίσκεται στη φάση υπογραφής των συμβάσεων με τις ιδιωτικές τράπεζες. «Έχουν ανταλλαγεί με τις τράπεζες τα σχέδια των συμβάσεων, έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την απόφασή της, όπου εντάσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο μηδενικό ρίσκο, το παίρνει πάνω της κι άρα, βοηθάει τις τράπεζες να προχωρήσουν το πρόγραμμα και είμαστε στη φάση της υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των ιδιωτικών τραπεζών», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα.

«Οι τράπεζες σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον. Η κ. Λαγκάρντ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, είπε προς όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι δεν είναι η ώρα να εφαρμόσουν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αλλά είναι η ώρα να δώσουν χρήματα στις επιχειρήσεις. Θα είμαστε από πάνω κι αν δούμε ότι για τον οποιοδήποτε λόγο ταλαιπωρούνται οι επιχειρήσεις και δεν παίρνουν το δάνειο. Εδώ θα είμαστε για να παρέμβουμε άμεσα και καίρια, αν αυτό συμβεί. Προς το παρόν, φαίνεται και η συμφωνία με τις τράπεζες είναι να δίνονται εύκολα αυτά τα δάνεια. Δεν θα δίνονται δύσκολα», είπε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οίκος Fitch: Από θετικό σε σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας, λόγω covid-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: