“Φάμπρικα” του Κρεμλίνου; 200 ευρώ το κομμάτι τα ευχαριστήρια βίντεο Ιταλών για τη ρωσική βοήθεια, γράφει η Repubblica

File photo: Ανδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιούν την πρώτη αποστολή ιατρικής βοήθειας στην Ιταλία. 22/3/2020EPA/ALEXEI YERESHKO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ρώσοι που μένουν στην Ιταλία προσφέρουν σε Ιταλούς χρήματα για να βιντεοσκοπηθούν καθώς λένε “ευχαριστώ” στη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την βοήθεια της Μόσχας προς την Ρώμη κατά του κορωναϊού, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Τον Μάρτιο η Ρωσία έστειλε στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στη βόρεια Ιταλία, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον κορωναϊό. Η βοήθεια ακολουθήθηκε από φήμες ότι τα περισσότερα από τα εφόδια που πρόσφερε η Ρωσία ήταν άχρηστα και ότι ανάμεσα στις ομάδες γιατρών και νοσηλευτών υπήρχαν και πράκτορες. Οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από τη Μόσχα ως ” ψυχροπολεμικά fake news”.

Σύμφωνα με την  La Repubblica, άτομα προσεγγίζονται μέσω WhatsApp από Ρώσους και τους γίνονται προσφορές 200 ευρώ προκειμένου να ανεβάσουν ευχαριστήριο βίντεο στο  Twitter, το Facebook ή το Instagram υποτίθεται με προορισμό κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας, το οποίο δεν κατονομάζεται.

“Χρειάζονται15 Ιταλούς να λένε κάτι καλό για την ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια”, αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα στο   WhatsApp τα οποία φέρονται να αποστέλλονται από Ρώσους που διαμένουν στην Ιταλία.

Απλές αναρτήσεις χωρίς βίντεο λέγεται ότι πληρώνονται λιγότερο. Μια μη κατονομαζόμενη Ιταλίδα χρήστης του TikTok η οποία ανέβασε ένα σύντομο ευχαριστήριο κλιπάκι δήλωσε στην  La Repubblica ότι φίλος της πληρώθηκε 20 ευρώ για παρόμοιο βίντεο.

“Είναι πρώιμο να υποστηρίξουμε ότι η “εκστρατεία” των βίντεο των 200 ευρώ αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής […] αλλά οι υποψίες παραμένουν”, γράφει η εφημερίδα.

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στη Ρώμη δήλωσε άγνοια για οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό και χαρακτήρισε το ρεπορτάζ της  La Repubblica “προβοκατόρικο”, ενώ επεσήμανε πως η πρεσβεία έχει δεχθεί “εκατοντάδες τηλεφωνήματα” από Ιταλούς που ευχαριστούσαν ειλικρινώς την Ρωσία για την βοήθειά της.

Όμως, όπως και να’ χει, το ρεπορτάζ της La Repubblica έρχεται δυο εβδομάδες αφότου το BBC Russia είχε μεταδώσει ότι οι Ιταλοί  που παρουσιάστηκαν εκτενώς στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να ψάλουν τον ρωσικό εθνικό ύμνο ή να ανεμίζουν την σημαία της Ρωσίας έχουν είτε οικογενειακούς είτε οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το BBC Russia,  ένα βίντεο που προβλήθηκε πολύ και το οποίο έδειχνε να ακούγεται δυνατά ο ρωσικός εθνικός ύμνος από ένα μπαλκόνι  στην πραγματικότητα ήταν ανάρτηση της μητέρας εργαζόμενης σε φίλα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο μαζικής ενημέρωσης η οποία ζει στην Ιταλία παντρεμένη με Ιταλό.

Ενα άλλο επίσης δημοφιλές βίντεο ενός Ιταλού που αντικαθιστά την σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ρωσική σημαία, στην πραγματικότητα δείχνει έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει Ρώσους συνεταίρους, πάντα σύμφωνα με το BBC Russia.

 

Στην Ιταλία και όχι μόνο, αυξάνονται οι αναφορές ότι η βοήθεια της Ρωσίας με το logo “Απο τη Ρωσία με αγάπη”, αποτελεί μέρος της προσπάθειας του προέδρου Πούτιν να αυξήσει τη δημοτικότητά του στη Δύση αλλά και να παίξει το χαρτί της “πολιτικής της γενναιοδωρίας” εν αναμονή μεταγενέστερων γεωπολιτικών ανταποδόσεων.

Mε πληροφορίες από The Moscow Times

 

Εσείς πότε θα «σπάσετε» από τον εγκλεισμό; Ενα κουίζ προβλέπει την ημερομηνία που θα πείτε «δεν αντέχω άλλο»

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: