Έτοιμη για συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο δηλώνει η Ρωσία




Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξάντρ Νόβακ, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Echo Moskvi» δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία σε σχέση με την συμφωνία ΟΠΕΚ+.

Eπίσης να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου που ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα δήλωσε ότι σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει νόημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου.

«Εάν οι χώρες του ΟΠΕ και οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ εκφράσουν μια τέτοια επιθυμία, δεν αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο Νόβακ. Αναφερόμενος επίσης στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Νταν Μπουλέτ, ο Νόβακ είπε: «Ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για την κατάσταση στην αγορά και οι εκτιμήσεις αυτές είναι απολύτως ταυτόσημες, ακόμη και οι αριθμοί που αφορούν την μείωση του όγκου της ζήτησης είναι ταυτόσημοι. Συμφωνήσαμε να είμαστε διαρκώς σε επαφή και ότι πρέπει να επεξεργαστούμε από κοινού μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε σε σύντομο διάστημα να υπάρξει σταθεροποίηση της αγοράς».

Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας και οι πετρελαϊκές εταιρείες αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου, εκτιμώντας ότι στις προσεχείς εβδομάδες η ζήτηση σε πετρέλαιο στον κόσμο ενδέχεται να μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό μέσα σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού, δεν έχει νόημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι μια σειρά χωρών έχουν ήδη ανακοινώσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

«Μπορώ να σας πως επακριβώς ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ σε τέτοιες συνθήκες όπως οι σημερινές, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, ακόμη και εκείνες οι προτάσεις που διατύπωσε η Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι στην παγκόσμια αγορά παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης η οποία κυμαίνεται στα 10-15 εκ. βαρέλια ημερησίως. «Σκεφθείτε λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που συζητούσαμε στις 6 Μαρίου στη Βιέννη .Τα 1,5 εκ βαρέλια δεν θα έσωζαν την κατάσταση» δήλωσε ο Νόβακ.

Με πληροφορίες από TASS via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

 

Εκκληση κορυφαίων Γερμανών & Ιταλών οικονομολόγων και πολιτικών για κορωνο-ομόλογο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: