Εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν στη σύνοδο κορυφής για 2 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη, αποκαλύπτει το Reuters

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να παράσχει δυο τρισεκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης μετά την βαθιά ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία του κορωναϊού.

Αυτό φαίνεται από εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reutrs.

To σημείωμα αναφέρει ότι τόσο ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για το διάστημα 2021 – 2027 όσο και ένα νέο ταμείο, υπό την ονομασία Εργαλείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την  ανάπτυξη.

Στο σημείωμα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Κομισιόν για την σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα. Αξιωματούχοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι περιλαμβανόμενες στο ντοκουμέντο προτάσεις μπορούν να υποστούν αλλαγές.

Πάντως, βάσει της υπάρχουσας πρότασης, η Κομισιόν μπορεί να δανειστεί 320 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά και στη συνέχεια να δανείσει περίπου το μισό αυτού του ποσού στις κυβερνήσεις.

Το υπόλοιπο του δανεισμού μπορεί να αποτελέσει μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και να αποπληρωθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά το 2027 σε μακροπρόθεσμη βάση ή να αποπληρωθεί μέσω μελλοντικού επιπλέον εισοδήματος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως μέσω νέων ευρωπαϊκών φόρων, για παράδειγμα.

Ορισμένα από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν στα κράτη μέλη ως χορηγίες.

Θα υπάρξει επίσης ένα επιπλέον ποσό 200 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό ως Διευκόλυνση Ανάκαμψης και άλλα 50 δισ ευρώ στο ταμείο συνοχής – χρήματα που φυσιολογικά διανέμονται για την εξίσωση του βιωτικού επιπέδου στις 27 χώρες της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να δαπανηθούν πρώιμα, το 2021-2022.

Το σημείωμα αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να υιοθετήσουν νομικά κείμενα ώστε να ξεκινήσει τον Ιούνιο άμεσα η εφαρμογή του Εργαλείου Ανάκαμψης και να τεθεί σε εφαρμογή ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021,

Πηγή: Reuters

Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη: Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος της Ε.Ε., μέσω τηλεδιάσκεψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: