Έρευνα και καινοτομία: Δύο πανίσχυρα όπλα απέναντι στην πανδημία του κορωναϊού, που μαστίζει τον πλανήτη

File photo: Γιατρός εξετάζει την αξονική τομογραφία των πνευμόνων ενός ασθενούς με κορωναϊό στο νοσοκομείο HMC Westeinde στη Χάγη της Ολλανδίας. EPA/REMKO DE WAAL




Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ (*)

Η επιστημονική έρευνα συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα όλου του κόσμου και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται συνεχώς, ανταλλάσσοντας πληροφορίες απέναντι σε έναν κοινό στόχο: να δώσει μία οριστική λύση στη νέα πανδημία, να διασώσει ανθρώπους και να ετοιμάσει την κοινωνία για την επόμενη μέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται με ερευνητές από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία του εμβολίου, ενώ η πρόκληση αυτή εξελίσσεται και σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας για την ανάδειξη της οικονομικής δύναμης που θα πρωτοπορήσει μετά το τέλος της κρίσης.

Οι Ιατρικές Σχολές με τις Πανεπιστημιακές Κλινικές τους, τα ερευνητικά κέντρα, η φαρμακοβιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ανά τον κόσμο, επιχειρούν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

  • Αυτές τις μέρες η καινοτομία και η έρευνα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής κεφαλαιοποιείται πιο πολύ από ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στις κοινωνίες να συνεχίσουν να λειτουργούν, έστω και υπό συνθήκες lockdown, στους δασκάλους και τους καθηγητές να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν, στους πολίτες να συνυπάρχουν απομονωμένοι με τις οικογένειές τους.

Τα σύγχρονα επιτεύγματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης επιστρατεύονται εσπευσμένα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υγειονομικού υλικού και εξαρτημάτων νοσοκομειακού εξοπλισμού, που εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 βρίσκονται σε έλλειψη παγκοσμίως.

Μηχανικοί αναπτύσσουν υπολογιστικά μοντέλα για τη μελέτη της μεταδοτικότητας του COVID-19 και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, κατασκευάζουν drones και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να αντικαταστήσουν ανθρώπινες δραστηριότητες.

Φυσικοί, χημικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες ερευνούν και αναπτύσσουν προηγμένα υλικά μέσω της νανοτεχνολογίας στην προσπάθεια δημιουργίας περιβάλλοντος μη μετάδοσης του ιού. Οικονομολόγοι καταγράφουν καθημερινά νούμερα σε κομβικούς πυλώνες διεθνώς και αναζητούν μοντέλα ανάκαμψης για τον τουρισμό, την παραγωγή, τις μεταφορές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες καλούνται να καταγράψουν τα γεγονότα για να προτείνουν λύσεις στις κοινωνικές δομές και στη διοίκηση, ώστε να διαχειριστούμε την αιφνίδια αυτή αλλαγή στη ζωή μας, ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες απώλειες, ατομικά και συλλογικά.

  • Η επιστήμη και η έρευνα είναι αυτή τη στιγμή τα βασικά εργαλεία για να υπερβούμε τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, εν μέσω αυτής της κατάστασης συνεχίζει τη διδασκαλία, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προσφερόμενη τεχνολογία και υποστηρίζοντας αδιάλειπτα την επιστημονική έρευνα.

Όταν ξεσπά μια κρίση με χαρακτηριστικά πανδημίας η ευθύνη γίνεται πιο ορατή. Όλες και όλοι βρισκόμαστε κάτω από το μεγεθυντικό φακό της Ιστορίας.

Η “κρίση COVID-19” μπορεί να εξελιχθεί ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ως καταλύτης και επιταχυντής των εξελίξεων. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες οφείλουν να ανακατευθύνουν τους πόρους τους και το δυναμικό τους, στην ενίσχυση της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Μια μεγάλη συζήτηση ότι οι πανδημίες μπορεί να αποτελέσουν μέρος της ζωής μας, έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των επιστημόνων. Το στοίχημα είναι τώρα, η επόμενη μεγάλη κρίση να μην μας βρει απροετοίμαστους.

(*) Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα σταμάτησε: Η Γη έγινε πιο ήσυχη, μειώθηκε ακόμα και ο σεισμικός θόρυβος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: