Επιτροπή ειδικού σκοπού από τον Μπάιντεν: Αναζητείται η γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρος

FILE PHOTO: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν με οπαδούς του στο Λας Βέγκας, Νεβάδα 22 Φεβρουαρίου 2020.EPA, EUGENE GARCIA




Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Τζο Μπάιντεν όρισε τέσσερις στενούς συνεργάτες του να ηγηθούν την διαδικασίας που θα τον οδηγήσει σε μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις: στην επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε έναν από τους πρώην συναδέλφους του γερουσιαστές, δύο εκλεγμένους πολιτικούς–μια Αφροαμερικανή και έναν Λατινοαμερικανό– και έναν πρώην συνεργάτη του, οι οποίοι θα ηγηθούν της επιτροπής που θα έχει ως έργο της να διερευνήσει το υπόβαθρο εκείνων που θα μπορούσαν να επιλεγούν για την θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου, την οποία μάλιστα για πρώτη φορά πιθανόν να κατέχει γυναίκα.

Τα μέλη της επιτροπής αυτής θα είναι η βουλευτής Λίζα Μπλαντ Ρότσεστερ, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι, ο πρώην γερουσιαστής Κρις Ντοντ και η σύμβουλος Σίνθια Χόγκαν, όπως ανέφερε το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει δεσμευτεί να επιλέξει μια γυναίκα για τον ρόλο αυτόν και ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής ως τον Ιούλιο.

Η απόφαση του Μπάιντεν να συστήσει επιτροπή έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται ποιό θα είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για υποψήφιος αντιπρόεδρος και άλλοτε εκφράζουν ανησυχία για το αν ο 77χρονος Μπάιντεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των δύο προεδρικών θητειών σε περίπτωση εκλογής του.

“Αυτοί οι τέσσερις συμπροεδρεύοντες εκπροσωπούν την δύναμη και την ποικιλομορφία του κόμματός μας και θα συνδράμουν σημαντικά με τις γνώσεις τους στην απαιτητική διαδικασία επιλογής και στην αξιολόγηση (των υποψηφίων)”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Κανένα από τα ονόματα των μελών της επιτροπής δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Ντον, που σήμερα δικηγορεί, υπήρξε φίλος και συνάδελφος γερουσιαστής του Μπάιντεν επί μακρόν, η Χόγκαν ήταν η επικεφαλής της ομάδας δικηγόρων του όταν ήταν εκείνος αντιπρόεδρος και είχε επίσης εμπλακεί στη διαδικασία επικύρωσης από τη Γερουσία της υποψηφιότητας της Σόνια Σοτομαγιόρ για μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Οι Μπλαντ Ρότσεστερ και Γκαρσέτι είναι ήδη συμπρόεδροι της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν και συχνά εκτελούν χρέη εκπροσώπων του.

Μάλιστα η Αφροαμερικανή Μπλαντ Ρότσεστερ κατάγεται από το Ντέλαγουερ, την ίδια πολιτεία με τον Μπάιντεν, ενώ ο Λατινοαμερικανός Γκαρσέτι θεωρείται πιθανός μελλοντικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Και οι δύο εθνοτικές ομάδες που εκπροσωπούν είναι κρίσιμης σημασίας ομάδες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

  • Ένα από τα ονόματα πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα του αντιπροέδρου είναι εκείνο της κυβερνήτου του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμιρ, ενώ άλλα είναι των γερουσιαστών Έιμι Κλόμπουτσαρ, Καμάλα Χάρις και Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η καθεμιά τους ήταν αρχικά αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Η επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τους πιθανούς υποψήφιους ώστε να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τον Μπάιντεν στην αναμέτρησή του με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου.

O Μπάιντεν έχει παρομοιάσει την διαδικασία εξέτασης πιθανών υποψηφίων με “δημόσια κολονοσκόπηση”.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Δεν έχουμε συμφέρον να εμπλακούμε στις εκλογές στις ΗΠΑ, απαντά το Πεκίνο στον Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: