Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία για τα ελλιπή διαγνωστικά τεστ κατά του κορωναϊού

File Photo: Πλέον η κατηγορία που αποδίδεται στην Κυβέρνηση είναι πως όταν περί τις 12 Μαρτίου αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να περάσει από τη φάση προσπάθειας περιορισμού εξάπλωσης του ιού στη φάση προσπάθειας καθυστέρησης του ρυθμού μετάδοσης στον πληθυσμό, εγκατέλειψε το πρόγραμμα των διευρυμένων διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνταν μέχρι τότε, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. EPA, NEIL HALL




Τον έλεγχο των ενεργειών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των υγειονομικών αρχών της Βρετανίας να διεξάγουν διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε γιατρούς και νοσηλευτές αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τους Times, εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων κατά της Κυβέρνησης για ολιγωρία και ελλιπή σχεδιασμό.

Σύμφωνα με νέα κυβερνητική εντολή, τα νοσοκομεία θα πρέπει πλέον να ελέγχουν όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές τους, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε ποσοστιαίο όριο (15%) των διαγνωστικών τεστ που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το προσωπικό αντί των νοσηλευόμενων ασθενών.

  • Από τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση στο Λονδίνο είχε θέσει ως στόχο τη διενέργεια 10.000 διαγνωστικών ελέγχων την ημέρα, στόχος που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο θεωρητικά η δυνατότητα των εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της χώρας επιτρέπει τη διενέργεια άνω των 12.000 ελέγχων.

Κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού την Τρίτη, ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ είπε ότι μία «κρίσιμη τροχοπέδη» στη διεύρυνση των ελέγχων είναι η ελλιπής διαθεσιμότητα απαραίτητων χημικών συστατικών.

  • Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών του Ην. Βασιλείου δήλωσε ότι εξεπλάγη από τον ισχυρισμό του Υπουργού, διότι από όσο γνωρίζει δεν υπάρχουν ελλείψεις, ούτε η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν την παραγωγή. Το ίδιο έκπληκτος με τη δήλωση Γκόουβ εμφανίστηκε στο BBC και ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης καθηγητής Πίτερ Όπενσο από το Imperial College του Λονδίνου.

Επίσης, η Daily Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Σχολής Παθολογίας Νταν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθηγητή Μάθιου Φρίμαν, ο οποίος λέει ότι η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) που έχει το συντονισμό των διαγνωστικών τεστ αποδέχθηκε μόνο μία από τις 119 διαθέσιμες στο πανεπιστήμιο συσκευές διαγνωστικών τεστ.

Οι υπόλοιπες, εξηγεί ο καθηγητής, δεν υπάγονταν στα στενά τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί ως κριτήριο χρήσης. Ο καθηγητής σημειώνει ωστόσο ότι οι 118 συσκευές παράγουν το ίδιο αποτέλεμα και εν πάσει περιπτώσει πολύ εύκολα μπορούν να τροποποιηθούν για να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η PHE.

Πλέον η κατηγορία που αποδίδεται στην Κυβέρνηση είναι πως όταν περί τις 12 Μαρτίου αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να περάσει από τη φάση προσπάθειας περιορισμού εξάπλωσης του ιού στη φάση προσπάθειας καθυστέρησης του ρυθμού μετάδοσης στον πληθυσμό, εγκατέλειψε το πρόγραμμα των διευρυμένων διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνταν μέχρι τότε, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. Αποτέλεσμα εκείνης της απόφασης, εκτιμούν οι επικριτές, είναι τώρα που η στρατηγική έχει περάσει στη φάση καταστολής του ιού, με τους διαγνωστικούς ελέγχους να αποτελούν βασικό εργαλείο, να αποδεικνύεται πως υπήρξε ελλιπής προετοιμασία.

  • Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα τεστ γίνονταν μόνο σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που νοσηλεύονταν. Γιατροί και νοσηλευτές άρχισαν να εξετάζονται μόλις το Σάββατο.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων του δημοσίου Κρις Χόπσον, μόνο ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 15%, των εξετασθέντων αποδείχθηκε θετικό στον ιό, κάτι που σημαίνει ότι το 85% γιατρών και νοσηλευτών που είναι σε απομόνωση λόγω συμπτωμάτων των ιδίων ή μελών της οικογένειας τους απέχουν χωρίς λόγο από τα καθήκοντά τους την ώρα που εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία,

Η θετικά διακείμενη έναντι της συντηρητικής Κυβέρνησης Daily Mail αναφέρεται για δεύτερη συνεχή ημέρα με οξείς τόνους σε «ασυγχώρητο χάλι» καλώντας την Κυβέρνηση επιτέλους να δώσει λύση.

  • Αποκαλύπτει μάλιστα ότι εταιρεία στο Σαουθάμπτον που παράγει μπατονέτες λήψης ρινοφαρυγγικών δειγμάτων τις εξάγει σε άλλες χώρες, χωρίς η βρετανική Κυβέρνηση να έχει μεριμνήσει για τη χρήση τους στο εσωτερικό.

Σημειώνεται ότι τα τεστ αντισωμάτων που έχει προκρατήσει σε ποσότητα εκατομμυρίων από εταιρείες η βρετανική Κυβέρνηση, είναι ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν και ο κ. Γκόουβ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι έως τα μέσα Απριλίου θα είναι δυνατή η διενέργεια 25.000 διαγνωστικών εξετάσεων κάθε ημέρα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ

Βίοι αντίθετοι: Στα βήματα της Κίνας η Ιταλία, άνοδος – εφιάλτης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: