Και το Fatih θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τη Μαύρη Θάλασσα. Photo via Twitter, @fatih_donmez
Το κενό που δημιουργείται από την προσωρινή αναστολή εργασιών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, σπεύδει να καλύψει η κατοχική Τουρκία.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολές στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, «να αξιοποιήσει τη συγκυρία» της απουσίας των εταιρειών, που νομίμως δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρχει παρουσία και να διενεργούνται γεωτρήσεις.
Γι’ αυτό και στάλθηκε στην περιοχή το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο θα διενεργήσει γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι εταιρείες έχουν αναστείλει το ενεργειακό τους πρόγραμμα, λόγω και της πανδημίας, παραπέμποντας για γεωτρήσεις το 2021.
Το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου είναι σαφές:
Είναι προφανές πως η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει πίσω, θα αξιοποιήσει την περίοδο της κρίσης, ενός κενού που δημιουργείται για να επιβάλει τετελεσμένα και να εδραιώσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της. Η Άγκυρα έχει επενδύσει σε αυτό τον σχεδιασμό. Έχει επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι σήμερα, τόσο για τις γεωτρήσεις όσο και για την αγορά των πλοίων, του εξοπλισμού.
Για την Τουρκία δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που έτυχαν επεξεργασίας και προωθεί. Να συνεχίσει τις γεωτρήσεις κι εάν εντοπίσει κοιτάσματα θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και θα αποκτήσει «δικαιώματα». Θα είναι «δικό της» το φυσικό αέριο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα εδραιωθεί στην περιοχή και θα αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τα άλλα. Το δεύτερο είναι να συνεχίσει τις γεωτρήσεις κι εάν δεν έχει αποτέλεσμα -όπως μέχρι σήμερα- θα αξιώσει διά της ισχύος να αρχίσει διαπραγμάτευση για διαμοιρασμό αυτών των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν από τις νόμιμες έρευνες των εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι πληροφορίες φέρουν την κατοχική Τουρκία να σχεδιάζει κι άλλες γεωτρήσεις. Σημειώνεται πως τα ερευνητικά της σκάφη (Oruc Reis και Μπαρμπαρός) βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το γεωτρύπανο «Φατίχ» θα σταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το νέο απόκτημα, «Ο Νομοθέτης», ετοιμάζεται για αποστολή.