Ένας νέος Εμάνουελ Μακρόν παρουσιάστηκε ενώπιον των Γάλλων πολιτών: Ελπίδα και ταπεινότητα…

Ένα παιδί παρακολουθεί στην τηλεόραση το διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Με το τέταρτο διάγγελμά του, από την έναρξη της κρίσης, ο αρχηγός του κράτους θέλησε να θέσει έναν ορίζοντα για τους Γάλλους, εκείνο της 11ης Μαΐου και ενός σταδιακού απεγκλωβισμού”, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

“Η πολεμική ρητορική έδωσε τη θέση της σε μετριοφροσύνη και συμπόνια», αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, με το οποίο σχολιάζει διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν.

Kατά τη γνώμη της, εάν υπάρχουν δύο τρόποι για να διαβαστούν τα όσα ανέφερε ο Emmanuel Macron, αναμφίβολα, επέλεξε να τονίσει τον πιο αισιόδοξο, τονίζοντας, ότι «η επιδημία αρχίζει να επιβραδύνεται» και «η ελπίδα ξαναγεννιέται». Χαρακτηρίζει το σχέδιο εξόδου από τον εγκλεισμό «συνεκτικό», αλλά, όπως σημειώνει, όλα θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση, καθώς, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος «τίποτα δεν είναι δεδομένο».  

Υπογραμμίζει, ότι ο Emmanuel Macron, ενώ μέχρι σήμερα, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική κοινότητα για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του, αυτή τη φορά, αναλαμβάνει τα πάντα, αγνοώντας τις επιφυλάξεις ορισμένων γιατρών, οι οποίοι έκριναν πρόωρη τη σταδιακή επανέναρξη των σχολείων και των γυμνασίων.

Επισημαίνει την αλλαγή στάσης του Γάλλου Προέδρου, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το σοκ της ύφεσης, με εγκατάλειψη του «πολεμικού» χαρακτήρα, υπέρ ενός πολύ πιο «ταπεινού και περιεκτικού λόγου».

«Απρόθυμος να μετανοήσει, ο Emmanuel Macron παραδέχτηκε για πρώτη φορά «έλλειψη προετοιμασίας», «σφάλματα», «ελλείψεις» και «αποτυχίες» στη διαχείριση της επιδημίας. Μετριόφρων, αναγνώρισε την αδυναμία του να προβλέψει το τέλος της επιδημίας, καθώς η συλλογική ανοσία απέχει πολύ από την απόκτηση. 

Ανθρώπινος, εξέφρασε τη συμπόνια και την ευγνωμοσύνη του στους Γάλλους, οι οποίοι, με την πειθαρχία και τη δέσμευσή τους, έκαναν τη χώρα να σταθεί», αναφέρει η ε/φ και καταλήγει: «Παρόλο που η στιγμή της ανασυγκρότησης δεν έχει ακόμη έρθει, ο αρχηγός του κράτους αντιλήφθηκε, ότι η κρίση του επέβαλε να γίνει πολύ πιο ενωτικός,  μπροστά στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.

Εξ ου και το « ας ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας, και πρώτος εγώ». Aυτό το «εγώ πρώτος» λέει τα πάντα για την πρόκληση που έρχεται.»

ΠΗΓΗ: Coronaviruslespoir etlhumilité

Σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos (Grégoire Poussielgue) από την εταιρεία OpinionWaySquare, το 62% των Γάλλων έκρινε τον Emmanuel Macron στο τηλεοπτικό διάγγελμα «πειστικό».  

Όμως οι Γάλλοι παραμένουν σκεπτικοί ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τεστ για τον κορωνοϊό από τις Μαΐου. Ο αριθμός των Γάλλων που παρακολούθησαν το διάγγελμα ανήλθε σε 36,7 εκ., αριθμό ρεκόρ.

Συγκριτικά με προηγούμενη έρευνα για τον αντίκτυπο διαγγέλματος του Macron το Δεκέμβριο του 2018 για τα «κίτρινα γιλέκα» μόνο το 49% είχε τότε πειστεί από τον πρόεδρο.  Επίσης, το ποσοστό των Γάλλων που δείχνει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο για τη διαχείριση της κρίσης αυξήθηκε στο 44% (κατά τρεις μονάδες) από την τελευταία μέτρηση πριν από μερικές ημέρες.

Ο πρόεδρος φαίνεται να έπεισε και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ειδικότερα της LePen και Mélenchon (54% και 36% αντίστοιχα). Τα θετικά αυτά αποτελέσματα για το Macronοφείλονται πρώτον στο ότι παραδέχθηκε λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της κρίσης και δεύτερον στο ότι οι Γάλλοι στηρίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη συνέχιση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Macron.

ΠΗΓΗ: Coronavirus : Emmanuel Macron a convaincu près de deux Français sur trois

«Ρώτησα τον Χαρδαλιά πως να κάνω Πασχαλιά»: Το νέο δημώδες hit του youtube

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: