Εν μέσω κορωναϊού ο Τραμπ εκδικήθηκε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών: Τον απέλυσε…

Ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε τον Μάικλ Άτκινσον, γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αμερικής. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καταγγελία που οδήγησε στη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου.

Σε επιστολή που έστειλε την Παρασκευή προς την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Μάικλ Άτκινσον, τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών. Αργά την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τον Άτκινσον ότι θα απομακρυνθεί από τη θέση του μέσα σε 30 μέρες.

Τον Αύγουστο του 2019, ο 55χρονος Άτκινσον, κρίνοντας την αξιόπιστη διαβίβασε την αναφορά ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που κατήγγειλε στους ανωτέρους του μια τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά την οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να αποκτήσει προσωπικό πολιτικό όφελος κατά παράβαση του αμερικανικού δικαίου.

Αυτή η καταγγελία αποτέλεσε τη βάση της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ σε δίκη από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας κατηγορήθηκε από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του ότι είχε αναστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο να του παράσχει επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, και επικρατέστερο για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τραμπ και Ζελένσκι αρνήθηκαν ότι η τηλεφωνική συνομιλία τους οδήγησε σε οποιαδήποτε πίεση στην Ουκρανία από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Άτκινσον είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής της Βουλής που ερευνούσε την καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα, ενώ ο Λευκός Οίκος εμπόδιζε μέλη της κυβέρνησης να καταθέσουν στην επιτροπή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αθωώθηκε στην δίκη του στην Γερουσία.

Χθες το βράδυ, στην καθημερινή ενημέρωση για την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφασή του να απολύσει τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, δηλώνοντας ότι ο Άτκινσον έκανε «φρικτή δουλειά» στον χειρισμό της καταγγελίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

«Πήρε μια ψεύτικη καταγγελία και την έφερε στο Κογκρέσο», είπε.

Ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε ότι αφού έλαβε την καταγγελία, ο Άτκινσον δεν πήγε να μιλήσει μαζί του σχετικά με αυτήν στον Λευκό Οίκο. «Είναι τελείως εξευτελισμένος», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καταφέρθηκε και εναντίον του μάρτυρα, αποκαλώντας τον «ψεύτη» και πολιτικά προκατειλημμένο. «Ειλικρινά, κάποιος έπρεπε να τον ταράξει στις μηνύσεις».

Η απόλυση του Άτκινσον προκάλεσε ανησυχίες σε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές και κριτική από Δημοκρατικούς.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπαρ, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας επαίνεσε τον Άτκινσον, ενώ υπογράμμισε πως ο Τραμπ έχει την εξουσία να τον απολύσει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Τσαρλς Γκράσλεϊ απαίτησε μια καλύτερη εξήγηση για τον απόλυση του γενικού επιθεωρητή.

Ο Ανταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής που διεξήγαγε την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου, δήλωσε χθες στο MSNBC, ότι ο Τραμπ «εν μέσω μιας εθνικής κρίσης» επιχειρεί να εκφοβίσει τους γενικούς επιθεωρητές.

Η απόλυση του Άτκινσον έρχεται καθώς Αμερικανοί γενικοί επιθεωρητές, που είναι αρμόδιοι για την ανεξάρτητη εποπτεία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τους ανατέθηκε πρόσφατα η ευρεία επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης για την κρίση της πανδημίας, εκ των οποίων και το ιστορικό οικονομικό πακέτο 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πως θα διανεμηθούν τα χρήματα αυτά μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

“Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι” ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ: Η επόμενη θα είναι η πιό δύσκολη εβδομάδα, είπε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: