Εμφανίστηκε ασθένεια-μυστήριο που προσβάλλει τα παιδιά: Παραγωγή εμβολίου στην Ινδία για τον κορωναϊό

Μέλη της στρατιωτικής ακαδημίας της Πορτογαλίας λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία της απολύμανσης σχολείου στην πόλη Amadora. EPA, MIGUEL A. LOPES
Οι βρετανικές και γαλλικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν μια σοβαρή ασθένεια που έχει προσβάλει εδώ και λίγο καιρό ένα μικρό αριθμό παιδιών, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η ασθένεια αυτή  μοιάζει με την ασθένεια Καβασάκι, ένα αγγειακό σύνδρομο που προσβάλλει τα παιδιά.

Μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων είναι οι κοιλόπονοι, γαστρο-εντερικά προβλήματα και καρδιακή φλεγμονή. Προς το παρόν, οι αρχές στις δύο χώρες προσπαθούν να δουν εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη νέα ασθένεια και τον κορωνοϊό. Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι συνδέονται, όμως τόσο ο Βρετανός υπουργός υγείας όσο και ο Γάλλος ομόλογός του παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά.

Στο ΗΒ παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των παιδιών που ασθένησαν σοβαρά, κάποια από τα οποία έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ενώ άλλα όχι.

Στη Γαλλία περίπου είκοσι περιστατικά παιδιών από 2 έως 10 ετών αναφέρθηκαν, στην περιοχή του Παρισιού. Ορισμένα περιστατικά έχουν επίσης καταγραφεί στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

ΠΗΓΗ: Un syndrome rare, peut-être lié au coronavirus, touche plusieurs enfants

  • Παραγωγή εμβολίου στην Ινδία για τον κορωναϊό

Ινδική φαρμακευτική (Serum Institute) αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Jenner στην Οξφόρδη, γράφει το περιοδικό The Economist.

Παρά το γεγονός ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η εν λόγω εταιρεία παράγει εμβόλια η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει ήδη αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, αποφάσισε ότι η ο έκτακτος χαρακτήρας της πανδημίας δικαιολογεί την παραγωγή του, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται δοκιμές του εμβολίου στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι θα έχει παράξει περίπου 40-50 εκατομμύρια εμβόλια ως το Σεπτέμβριο. Το οικονομικό ρίσκο για την εταιρεία είναι τεράστιο, επισημαίνεται, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος θα δαπανήσει κατά προσέγγιση 80 εκ. δολάρια- δήλωσε ότι ακολουθεί το ένστικτό του και τη δέσμευσή του στη δημόσια υγεία. Σημειώνεται ότι δεν υφίσταται συμβόλαιο μεταξύ της φαρμακευτικής και του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου. Πρόκειται για μια «συμφωνία κυρίων».

Άλλες φαρμακευτικές βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με το Ινστιτούτο Jenner για την παραγωγή του εμβολίου, δεδομένου ότι καμία φαρμακευτική δεν είναι σε θέση να παράξει το σύνολο των απαιτούμενων εμβολίων παγκοσμίως. Ο ιδιοκτήτης της ινδικής φαρμακευτικής εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη Μαΐου, αφού θα έχουν προηγηθεί κάποιες προκαταρκτικές διαδικασίες. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα διοχετευθεί σε φτωχότερες χώρες.

Το Ινστιτούτο Jenner θα ξεκινήσει δοκιμές σε 5 χιλιάδες άτομα μέσα στο Μάιο ενώ επιδιώκει την κατανομή της παραγωγής του εμβολίου σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παραχθούν τα δισεκατομμύρια απαιτούμενων δόσεων.

Αυτό που απαιτείται σε αυτή τη φάση κατά την οποία παρατηρείται μια συντονισμένη, άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων είναι η συνεργασία των πολιτικών, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: An Indian firm starts mass-producing an unproven covid-19 vaccine

“Θετικά” τα αποτελέσματα από μεγάλη κλινική έρευνα φαρμάκου για τον covid-19 στις ΗΠΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal