Έκθεση σοκ στο γραφείο του Τραμπ: Η Κίνα απέκρυψε την έκταση της επιδημίας, οι αριθμοί είναι ψεύτικοι

Ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Όβαλ Όφις. EPA, SHAWN THEW




Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποκρύψει την έκταση της επιδημίας του κορωναϊού στη χώρα της, κρύβοντας τόσο τις συνολικές περιπτώσεις όσο και τους θανάτους που υπέστη από την ασθένεια.

Τα παραπάνω αναφέρει απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που δόθηκε στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τρεις Aμερικανούς αξιωματούχους.

Την αποκάλυψη κάνει το πρακτορείο Bloomberg (ΕΔΩ), σε κείμενο των δημοσιογράφων Nick Wadhams και Jennifer Jacobs.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν επειδή η έκθεση είναι απόρρητη και αρνήθηκαν να αναλύσουν λεπτομερώς το περιεχόμενό της. Αλλά η αίσθηση, είπαν, είναι ότι η δημόσια αναφορά της Κίνας για τις περιπτώσεις και τους θανάτους είναι σκόπιμα ατελής. Δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η αμερικανική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αριθμοί της Κίνας είναι ψεύτικοι.

Η έκθεση παραλήφθηκε από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Το ξέσπασμα της ασθένειας ξεκίνησε στην επαρχία Hubei της Κίνας στα τέλη του 2019, αλλά η χώρα έχει αναφέρει δημοσίως μόνο περίπου 82.000 περιπτώσεις και 3.300 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερες από 189.000 περιπτώσεις και περισσότερους από 4.000 θανάτους στις Η.Π.Α., που έχει τα μεγαλύτερα δημοσιευμένα κρούσματα στον κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο:

Ενώ η Κίνα επέβαλε τελικά ένα αυστηρό «κλείδωμα» της πόλης πέρα και ​από εκείνες των λιγότερο αυταρχικών εθνών, υπήρξε σημαντικός σκεπτικισμός για τους αριθμούς που αναφέρθηκαν στην Κίνα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναθεωρήσει τη μεθοδολογία της για την καταμέτρηση περιπτώσεων, για εβδομάδες αποκλεισμού των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα εξ ολοκλήρου, και μόνο την Τρίτη πρόσθεσε πάνω από 1.500 ασυμπτωματικές περιπτώσεις στο σύνολό της.

Στοίβες με χιλιάδες φέρετρα έξω από γραφεία κηδειών στην επαρχία Χουμπέι οδήγησαν σε αμφιβολίες σχετικά με τις αναφορές του Πεκίνου για τους νεκρούς, σημειώνει το Bloomberg.

Η Deborah Birx, ο ανοσιολόγος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμβουλεύει τον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση του ιού, δήλωσε την Τρίτη ότι η δημόσια αναφορά της Κίνας επηρέασε τις υποθέσεις που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου σχετικά με τη φύση του ιού.

“Η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τα κινεζικά δεδομένα ως εξής: Αυτό ήταν σοβαρό, αλλά μικρότερο από ό, τι περίμενε κανείς”, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. “Επειδή νομίζω ότι μας λείπει ένα σημαντικό μέρος των δεδομένων, τώρα αυτό που βλέπουμε συνέβη στην Ιταλία και θα δούμε τι θα συμβεί στην Ισπανία”.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα με ύποπτες δημόσιες αναφορές για τα κρούσματα. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει το Ιράν, τη Ρωσία, την Ινδονησία και ειδικότερα τη Βόρειο Κορέα, η οποία δεν έχει αναφέρει ούτε μία περίπτωση της νόσου. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, μπορεί επίσης να «παίζουν» με τους αριθμούς των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, κάλεσε δημοσίως την Κίνα και άλλα έθνη να είναι διαφανή για τα κρούσματα τους. Έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα ότι κάλυψε την έκταση του προβλήματος και ότι άργησε και δεν μοιράστηκε πληροφορίες, ειδικά τις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού και εμπόδισε τις προσφορές βοήθειας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

“Αυτό το σύνολο δεδομένων έχει σημασία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Τρίτη. Η ανάπτυξη ιατρικών θεραπειών και μέτρων δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του ιού “έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές εξαρτάται από την ικανότητα να έχουμε εμπιστοσύνη και πληροφορίες για το τι έχει πράγματι συμβεί”, ανέφερε.

“Θα ήθελα να παροτρύνω κάθε έθνος: Κάντε το καλύτερό για να συλλέξετε τα δεδομένα. Κάνετε το καλύτερο για να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες», είπε. «Εμείς το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Πομπέο.

ΠΗΓΗ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ BLOOMBERG

Η τραγική πραγματικότητα διαψεύδει τον Ερντογάν: 63 νεκροί από κορωναϊό μόνο σήμερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: