Έκτακτη ενίσχυση Ευρωπαίων αγροτών και μελισσοκόμων, ζητά από την Κομισιόν η Μαρία Σπυράκη

File Photo: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. @amna_news
Ενεργοποίηση μέτρων ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι Ευρωπαίοι αγρότες και μελισσοκόμοι περιοχών όπου εφαρμόστηκε το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Συγκεκριμένα, ρωτά εάν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από άλλα διαρθρωτικά ταμεία, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους, καθώς η μη μετάβαση στα χωράφιά τους -που βρίσκονται σ΄αυτές τις περιοχές- έχει ως αποτέλεσμα «μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες», γεγονός που «θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην οικονομία των περιοχών και στο βιοπορισμό των κατοίκων τους».

Μάλιστα, στην ερώτησή της, η κ. Σπυράκη αναφέρει ως παράδειγμα τη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας της Καστοριάς, όπου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας της Καστοριάς, επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, ως μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού. Η μετάβαση των αγροτών και των μελισσοκόμων στα χωράφια τους στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται, ούτε ακόμη με την τήρηση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προφύλαξης, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση στην οικονομία των περιοχών αυτών και στον βιοπορισμό των κατοίκων τους.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή: Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων είτε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από άλλα διαρθρωτικά ταμεία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Ευρωπαίων αγροτών και μελισσοκόμων;».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ομπρέλα προστασίας για 8.500 μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55-67 ετών από τον ΟΑΕΔ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal