Εκκολαπτόμενος δικτάτορας ο Ορμπάν: 13 χώρες της Ε.Ε. επιχειρούν να τον θέσουν σε «πολιτική καραντίνα»

File Photo: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. ΕPA, SZILARD KOSZTICSAK




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Την έντονη αντίδραση 13 κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά και του ΕΛΚ που επιχειρούν να θέσουν σε πολιτική καραντίνα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, προκαλεί η επιλογή του να εκβιάσει αποφαση της βουλής με την οποία αναστέλλεται επ αόριστον η λειτουργία της και ανατίθεται στον ιδιο η διακυβέρνηση της χώρας με Διατάγματα, με πρόσχημα την μάχη κατά του κορονοϊού.

Αργά χθές το βράδυ 13 χώρες μέλη η Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία με Κοινή Δήλωση εκφράζουν τον «βαθύ προβληματισμό τους για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου»

  • Οι 13 χώρες εκφράζουν την στήριξη τους στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για « παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης» και καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα όταν αυτό κριθεί απαραίτητο..
  • Είχε προηγηθεί ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα βον ντε Λέϊεν με την οποία τόνισε ότι είναι «ύψιστης σημασίας τα έκτακτα μέτρα να μην είναι εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και Αξιών της Ε.Ε..

Στο ΕΛΚ και παλι το κλίμα είναι εκρηκτικό εναντιον του Ορμπαν. Ηδη το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας(DCP) ζήτησε την αποβολή του κόμματος του Όρμπαν Fidesz από το ΕΛΚ καθώς η αποφαση για αναστολή ιδιότητας μέλους έχει μετατεθεί για αργότερα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στα κόμματα μέλη του ΕΛΚ προτείνει την οριστική διαγραφή του Fidesz καθώς όπως επισημαίνει ο Όρμπαν με την απόφαση αυτή της περασμένης Δευτέρας επιβάλει με πρόσχημα τον κορονοϊό κατάσταση «μόνιμης έκτακτης ανάγκης».

Ο ίδιος ο Όρμπαν ο οποίος δείχνει να αψηφά για μια ακόμη φορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. απευθύνθηκε σε κυβερνητικά κόμματα του ΕΛΚ ζητώντας ..στήριξη απέναντι στον Τουσκ και σε εκείνους που ζητούν την διαγραφή του κόμματος του.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προς την πρόεδρο του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε στήριξη, αποδίδοντας την στάση του Τουσκ εναντίον του στην… συμμαχία του Προέδρου του ΕΛΚ με «ευρωπαίους φιλελεύθερους και αριστερούς

Πρακτικά παντως η Ε.Ε. δεν μπορεί εύκολα να επιβάλει μέτρα εναντίον της Ουγγαρίας για αυτή καθαυτή την απόφαση καθώς η ανάθεση έκτακτων εξουσιών στον Ορμπαν έγινε με απόφαση της Βουλής και η διαδικασία επιβολής μέτρων είναι μακρά και περίπλοκη. Αλλά και στο ΕΛΚ ,ο Ορμπαν φανατικός αντικομμουνιστής και με ακραίες θέσεις στο μεταναστευτικό έχει αρκετούς «συμπαθούντες» που πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν απόφαση για αναστολή ιδιότητας μέλους η ακόμη και για διαγραφή του Fidesz.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να παγιδεύσει την Ελλάδα σε διάλογο: Στέλνει επιστολές στον ΟΗΕ με διάθεση …κουβέντας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: