Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αλλά θέλουμε και έργα: Απάντηση Κόντε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

File photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. EPΑ, FILIPPO ATTILI, CHIGI PALACE PRESS OFFICE HANDOUT




Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να απαντήσει, πάντα από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica, στη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Εκτιμώ την προσήνεια και αλληλεγγύη με την οποία αποτάθηκες στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό τους», γράφει ο Τζουζέπε Κόντε στην επιστολή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της». Ο Κόντε θεωρεί ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ένωση, πρώτα απ όλα από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, και στην συνέχεια από οικονομικής. Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή την σελίδα Ιστορίας», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της».

Ο Τζουζέπε Κόντε αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Σε απόγνωση το Μιλάνο: Έκλεισε το κρεματόριο λόγω αδυναμίας διαχείρισης των νεκρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: