Δείξε λίγη υπερηφάνεια Ευρώπη! Η πιο σοβαρή διαπίστωση αφορά την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ε.Ε.

File Photo: Aπό παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Copyright: European Union




Άρθρο του Vincent Desportes, στρατηγού του γαλλικού στρατού, πρώην διευθυντή της Σχολής Πολέμου και αναπληρωτή καθηγητή στη σχολή  Πολιτικών Επιστημών (Science Po) του Παρισιού, στην εφημερίδα Le Monde, καλεί την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ισχυροποιηθεί αμυντικά, απέναντι στην επερχόμενη  «σύγκρουση» ΗΠΑ – Κίνας.

Κατά την άποψή του, δύο προφανή γεγονότα ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι η ρήξη του διατλαντικού δεσμού. «Στην αρχή της κρίσης, τα αμερικανικά αντανακλαστικά δεν ήταν αυτά της διατλαντικής αλληλεγγύης, αλλά, αντιθέτως, εκείνου της άρνησης της Ευρώπης και της απόρριψής της.

Η διατλαντική αποσύνδεση υπήρχε εδώ και πολύ καιρό και ο Πρόεδρος Trump είναι απλώς το τελευταίο είδωλο. Επιπλέον, σε αυτή τη γενική κρίση, οι  ΗΠΑ διπλωμένες στον εαυτό τους, απλά εξαφανίστηκαν!», υποστηρίζει ο Γάλλος στρατηγός, ενώ θεωρεί «αδιαμφισβήτητη την διαπίστωση, ότι η αμερικανική ομπρέλα έκλεισε οριστικά, η ασπίδα εξαφανίστηκε και η υπερατλαντική ασφάλεια είναι μια θανατηφόρα ψευδαίσθηση.» 

«Οι Ευρωπαίοι, εάν χρειαστεί μία ημέρα να υπερασπιστούν τις ελευθερίες και τις αξίες με τα όπλα, μπορούν να υπολογίζουν μόνο στον εαυτό τους. Ας το συνειδητοποιήσουμε σήμερα: δεν υπάρχει πλέον χρόνος να χάσουμε για να ανακτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία», τονίζει ο κ. Desportes.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στην έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ για την οποία και αναφέρει: «Εάν υπήρχε η ευρωπαϊκή συνείδηση, η αλληλεγγύη θα έπαιζε θεμελιώδη ρόλο στον άμεσο περιορισμό της μάστιγας. Αλλά η Ευρώπη, τόσο ισχυρή στο επίπεδο του πολιτισμού, αλλά και τόσο αδύναμη στον εθνικό εγωισμό της, δεν κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες της. Όμως, μόνο του απέναντι σε δυσκολίες αυτού του μεγέθους, κάθε έθνος είναι καταδικασμένο, όπως και θα είναι, στο αναπόφευκτο μεγάλο σοκ που εκκολάπτεται μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών αυτοκρατοριών».

Επισημαίνει ωστόσο, ότι η ελπίδα ξαναγεννιέται, καθώς, ο θανατηφόρος εγωισμός των ισχυρών και των πλουσίων, δεν είναι πλέον βεβαιότητα, και εκτιμά, ότι και τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται σήμερα να ξαναβρίσκουν την αίσθηση της Ένωσης.«Αυτονομία απόφασης, αυτονομία  κανονισμών, αυτονομία αμυντική, οικονομική αυτονομία σε μια ευρύτερη αγορά. Αν δεν θέλουμε να στηρίζουμε πάντα την κατάσταση της βιομηχανικής εξάρτησης και ειδικότερα της υγείας, αν δεν θέλουμε να σκύβουμε το κεφάλι μας,  αν δεν δεχόμαστε την εξάλειψη μια ημέρα του κόσμου, αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να οικοδομηθεί, μόλις περάσουμε το λάκκο του ιογενούς κύματος», τονίζει ο Γάλλος στρατηγός.

«Μπροστά στον ακανόνιστο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κόσμο που έρχεται, αυτού της  επιβεβαίωσης των κυριαρχιών και της απελευθέρωσης των εξουσιών, πρέπει να ξαναφτιάξουμε τις δικές μας και θα το πετύχουμε μόνο με την ευρωπαϊκή αυτονομία. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από την υποταγή. Δεν υπάρχει σωτηρία μετά την πανδημία, που να ελπίζουμε χωρίς στρατηγική σε ολόκληρη την ήπειρο, χωρίς επιβεβαιωμένη ισχύ, χωρίς σίγουρη ηγεσία, χωρίς ευρωπαϊκή κυριαρχία ισχυρή, σεβόμενη τις εθνικές αλλά συμπεριλαμβανόμενες κυριαρχίες», αναφέρει καταλήγοντας ο Γάλλος στρατηγός.

ΠΗΓΗ: Coronavirus : «Un peu de fierté, l’Europe!»

Ο Μακρόν έπεισε δυο στους τρεις Γάλλους: Παραδέχθηκε λάθη και έδειξε πιο ήπιο πρόσωπο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: